Ga naar Content

Alle ogen op 'tuig van de richel' in Zaanse wijk: "Ik schrok en wist niet wat te doen"

ZAANDAM Afgelopen zomer waren alle ogen gericht op de Zaanse wijk Poelenburg, waar een groep jongeren voor grote onrust zorgde. NH Telt Af blikt vandaag terug op het meest spraakmakende nieuws van het afgelopen jaar.

De jongeren intimideerden buurtbewoners, verslaggevers en een raadslid. Middelpunt van de onrust was 'treitervlogger' Ismail Ilgün, die alles wat in de wijk speelde op camera vastlegde en publiceerde op zijn YouTube-kanaal. 

Ondanks verschilende aanhoudingen, cameratoezicht en gebiedsverboden was er kritiek op de aanpak van de burgemeester van Zaanstad. Ook de landelijke politiek bemoeide zich met de onrust. "Tuig van de richel" noemde premier Rutte de vlogger en zijn aanhang. 

Lees ook: Raadslid geïntimideerd door hangjongeren Poelenburg tijdens interview

Verslaggever Joost Brandt deed verslag van de onrust en zag op een dag met eigen ogen hoe raadslid Juliëtte Rot werd belaagd door Ismail en een paar van zijn vrienden.

Landelijke discussie
De vlogger sprong uit een langsrijdende auto en begon haar te intimideren, ondertussen alles filmend. "Ik schrok, want ik wist niet wat ik ermee moest doen", vertelt Joost, die de camera besloot te laten draaien. "Iedereen nam het daarna over, ook de landelijke media. Het is goed dat het is vastgelegd en dat het op die manier een bijdrage heeft geleverd aan de landelijke discussie."

Lees ook: 'Treitervlogger' is woord van het jaar 2016

Een van de arrestanten was Ismail Ilgün zelf. Hij gaf later op Facebook toe dat hij spijt had van zijn gedrag en van zijn fouten had geleerd. 

Bekijk de hele aflevering van NH Telt Af hieronder: 

Video #157833

In NH Telt Af zie je deze week iedere dag om 18.18 uur een top tien van onder meer de meest schokkende, ontroerende en hilarische fragmenten van het jaar.