Start van hoofdcontent

GROET

nl

Stil protest tegen bomenkap Schoorl

22 december 2016, 00.30 uur · Aangepast 22 december 2016, 01.19 uur · Foto: NHNieuws

GROET Zeker honderd mensen zijn op het stille protest tegen de bomenkap in de Schoorlse duinen afgekomen. In het bos- en duingebied gaat bijna honderd hectare dennenbos gekapt worden. Omwonenden en andere liefhebbers van het natuurgebied zijn daar faliekant tegen.

Het witte kerkje in Groet zat woensdagavond stampvol met natuurliefhebbers. Ze waren daar op uitnodiging van de actiegroep 'Schoorlse bos moet blijven'. De zeker honderd aanwezigen zijn allen fel gekant tegen het kappen van dennenbossen in de Schoorlse duinen. De plannen voor de kap komen voort uit de Europese Natura 2000 wetgeving. Staatbosbeheer en de provincie Noord-Holland voeren het werk uit.

Het gebied moet meer gaan stuiven, vertelde Staatsbosbeheer eerder aan NH. Maar niet al het bos gaan om. Zo'n 88 procent van de bomen blijft staan. De dennen worden alleen aan de kant van de zee weggehaald, zodat de wind vrij spel krijgt. Volgens Staatsbosbeheer worden op deze manier de oorspronkelijke natuurwaarden hersteld.

Lees ook: Actiegroep tegen bomenkap Schoorl: "Dit is verminking"

De kap zorgt voor veel weerstand bij omwonenden van de Schoorlse duinen, maar ook ver daar buiten. Inmiddels hebben ruim 11.000 mensen online een petitie getekend tegen de kap. "Het leeft enorm", zegt Wendela Smit van de actiegroep. "En begrijpelijk ook. Het is zo'n prachtig gebied."

Na de bijeenkomst, inclusief minuut stilte, in de kerk vertrok een deel van de aanwezigen voor een stilte wandeling door het donkere natuurgebied. Onder hen niet alleen Groeters en Schoorlnaars. Een Purmerendse is speciaal voor de tocht naar Groet gekomen. "Wij zitten hier al heel lang op de camping. We willen niet dat het hier verandert."

De actiegroep stapt ook naar de rechter om het kappen van de dennen van tafel te krijgen.