Ga naar Content
Noord-Holland

Noodkreet West-Friese gemeenten: "Heijmans, maak Westfrisiaweg af"

21 december 2016, 17.29 uur · Aangepast 21 december 2016, 20.27 uur
Door: Maarten Edelenbosch · Foto: NH / Maarten Edelenbosch

HOORN De West-Friese gemeenten roepen in een gezamenlijke brief aannemer Heijmans op om het werk aan de Westfrisiaweg te hervatten. De bouwer heeft de werkzaamheden neergelegd na onenigheid met de provincie.

In de brief schrijven de gezamenlijke bestuurders dat het afmaken van de weg tussen Enkhuizen en Heerhugowaard cruciaal is voor de regio en dat gevreesd wordt voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de regio als er niks gebeurt.

Lees ook: Irritatie om stilleggen bouw N23 Westfrisiaweg neemt toe

De onenigheid gaat over de extra kosten die de zachte bodem met zich meebrengt. Daardoor moet langer gewacht worden totdat op de grond kan worden gebouwd. Omdat de provincie er niet voor wilde opdraaien en uiteindelijk de rekeningen niet meer betaalde, legde Heijmans het werk stil. 

Lees ook: Provincie: 'wel delgelijk akkoord met aannemer over aanleg Westfrisiaweg'

Veiligheid en leefbaarheid
De West-Friese bestuurders vrezen voor de verkeersveiligheid en ook de leefbaarheid in de regio, zo valt te lezen in de brief. "We doen een dringend beroep op u (Heijmans, red.) om uw beslissing te heroverwegen en de werkzaamheden te hervatten.

Onwenselijk
Het is opmerkelijk dat de gemeenten alleen de aannemer oproepen om tot een oplossing te komen en dus niet de provincie. Maar dat heeft een duidelijke reden zegt de Hoornse wethouder en voorzitter van het West-Friese portefeuillehoudersoverleg Samir Bashara tegen NH: "Het is Heijmans die de keuze heeft gemaakt om te stoppen, en daar hebben wij last van. Het is de aannemer die moet bouwen, vandaar dat we de brief alleen aan hen hebben gestuurd."

Ook laat Bashara onomwonden blijken niet blij te zijn met het handelen van de aannemer. "Hoe Heijmans met dit conflict omgaat is op z'n zachtst gezegd onwenselijk. Laat ik het zo zeggen: wij willen gewoon dat het werk weer wordt opgepakt!"