Ga naar Content
Noord-Holland

Is het RS-virus besmettelijk? En drie andere vragen

21 december 2016, 13.15 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De ziekenhuizen in Noord-Holland zijn overvol door een uitbraak van een virus dat vooral onder kinderen flink huishoudt. Hoe komen zij aan dat virus en is het besmettelijk?

Wat is het RS-virus? 
Het is een virus waardoor mensen verkouden worden. Het virus komt vooral in de winter voor. Dit jaar is het erger dan andere jaren. Er zijn meer kinderen ziek en de ziekteverschijnselen zijn heftiger. Kinderen jonger dan twee jaar zijn het meest vatbaar voor het virus. 

Waar heb je last van als je het RS-virus hebt?
De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn ademhalingsproblemen, benauwdheid, voedingsproblemen, diarree en braken. Bij jonge kinderen leidt het er vaak toe dat ze niet meer willen eten en/of drinken. Daarom bestaat de kans op uitdroging en gewichtsverlies. Om een vochttekort aan te vullen, krijgen kinderen die worden opgenomen soms water en mineralen toegediend via een maagsonde. 

Lees ook: Beddentekort in ziekenhuizen na virusuitbraak onder kinderen

Is het RS-virus besmettelijk?
Ja. Het virus zit in de neus en keel van iemand die ziek is. Door hoesten, niezen en praten, kan het worden overgedragen. 

Wat kan je doen om te voorkomen dat je kind het virus oploopt?
Besmetting is moeilijk te voorkomen. Om de kans te verkleinen is het belangrijk om speelgoed en en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten iedere dag schoon te maken. Gebruik bij hoes- en niesbuien een papieren zakdoekje en was regelmatig je handen met zeep.

Bron: RIVM