Noord-Holland

NL
V

Beddentekort in ziekenhuizen na virusuitbraak onder kinderen

21 december 2016, 13.15 uur · Aangepast 21 december 2016, 21.29 uur

NOORD-HOLLAND Er zijn momenteel zoveel kinderen in onze provincie geveld door een virus dat de ziekenhuizen overvol zijn. Door een tekort aan bedden moet een deel van de zieke kinderen in andere delen van het land worden opgenomen.

Dat blijkt uit een rondgang van NH langs de ziekenhuizen in Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, Zaandam en Hilversum. Op het hoogtepunt van de epidemie was het zo druk op de kinderafdelingen dat er nergens in de provincie nog plek was. Zo heeft het Spaarne Gasthuis in Haarlem al patiënten moeten doorsturen naar Enschede. Verschillende ouders zijn met hun kinderen helemaal daar naartoe gegaan omdat dat de dichtstbijzijnde plek was waar nog bedjes beschikbaar waren. Alleen in Hoorn en Beverwijk zijn ze de dans ontsprongen. Daar is het drukker, maar niet helemaal vol. 

Lees ook: Is het RS-virus besmettelijk? En drie andere vragen

Het gaat om het RS-virus dat vooral bij kinderen jonger dan twee jaar flink kan huishouden. Ziekteverschijnselen zijn onder meer ademhalingsproblemen, benauwdheid, diarree en braken. Voor de allerjongste kinderen (tot drie maanden) kan het virus zelfs levensbedreigend zijn.

Acute ademhalingsproblemen
Kinderarts Léon Winkel van het Spaarne Gasthuis: "Het is een vorm van verkoudheid voor grotere kinderen en volwassenen. Maar bij jonge en te vroeg geboren kinderen kan deze verkoudheid op de longen slaan en acute ademhalingsproblemen veroorzaken."

Ook kunnen er problemen ontstaan doordat kinderen weigeren te eten en/of te drinken. Volgens Winkel steekt het RS-virus elk jaar de kop op. Hij kan niet zeggen hoeveel kinderen het virus hebben opgelopen. "Maar we merken dat het dit jaar ernstiger klachten veroorzaakt dan andere jaren. Dat geldt niet alleen voor onze regio, maar voor heel Nederland."

Kinderen naar volwassen afdeling
Woordvoerster Rinske de Wit van de Noordwest Ziekenhuisgroep laat weten dat ook de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar overvol zijn. In Alkmaar zijn zelfs meerdere tieners met het virus doorgeschoven naar de volwassenafdeling om op de kinderafdeling weer plaats te maken voor nog jongere patiëntjes. "We moeten heel goed plannen en bekijken de situatie iedere dag opnieuw."

Ook in Alkmaar en Den Helder zijn er de laatste weken regelmatig kinderen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. In tien gevallen ging het om kinderen met het RS-virus.

Verlof ingetrokken
Een woordvoerster van het AMC in Amsterdam laat weten dat dat ziekenhuis ook moeite heeft kinderen te plaatsen. Het AMC heeft maatregelen getroffen zoals het intrekken van verlof voor personeel.

Het OLVG zegt in een reactie tegen NH: "Bij ons ligt het echt heel erg vol. We moeten élke avond kinderen overplaatsen. Ze gaan bijvoorbeeld naar Hoorn, Leiden of Amersfoort. Het is echt vol."

Op de spoedeisende post en de verpleegafdeling van het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum is dat niet anders. "Ook wij merken een piek. De afgelopen dagen hebben we al enkele kinderen doorgeplaatst naar andere ziekenhuizen, maar we hebben op ons beurt ook kinderen van andere ziekenhuizen opgenomen."

Benieuwd hoe je het virus herkent en wat je eraan kunt doen? Lees het hier

Shutterstock