Ga naar Content

Beroep schaapherder cultureel erfgoed: "Ik vind het gaaf"

BERGEN Herders met traditionele landschaaprassen zijn uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Schaapherder Marijke Dirkson is erg blij met de officiële erkenning.

"Ik vind het top", zegt Dirkson naar aanleiding van het nieuws. "We zijn bezig met natuurbeheer", vervolgt ze. "Dat doen we met mooie kuddes en dat dat geborgd is in zo'n erkenning, dat vind ik gaaf."

Bijdrage aan biodiversiteit
Het Gilde van Traditionele Schaapherders had een aanvraag gedaan om aan de lijst toegevoegd te worden. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed honoreerde dat verzoek. Het instituut waardeert de manier waarop de herders en hun kuddes bijdragen aan de biodiversiteit.  

"Het vrijmaken van gras, dat is wat die schapen doen", legt Marijke uit. Daardoor kunnen er weer andere zaden ontkiemen. 

Vol met mensen
Met de uitverkiezing komen de schaapherders op de zelfde lijst als het carbidschieten en de Alkmaarse kaasmarkt. Vooral dat laatste bevalt Dirkson wel. Wat haar betreft gaat haar werk net zo veel bekijks trekken als de activiteiten op het Waagplein.  

"Ik heb natuurlijk nog absoluut de ambitie dat het hier op vrijdagmiddag vol staat met mensen die staan te kijken hoe die kudde thuiskomt. Misschien dat we de zondagmiddag moeten doen, anders gaan ze naar de kaasmarkt.


Foto: