HAARLEM Rob Slewe, eigenaar van landgoed Elswoutshoek in Overveen, wordt emotioneel bij de presentatie gisteren van zijn boek 'Niet Ons Soort Mensen', over het slepende conflict van hem en zijn broer met de gemeente. "Ik hoop dat het een spiegel is voor de oud-burgemeester en afgetreden wethouders, en dat ze ter verantwoording worden geroepen."
Van verslaggever Geja Sikma.
Al jaren strijdt de Amsterdammer Rob Slewe met zijn broer Hans om het door hun gekochte landgoed te restaureren. "We waren in de veronderstelling dat ze hier in Bloemendaal blij zouden zijn met twee gezinnen die het totaal vervallen landgoed met deskundige hulp zouden opknappen."
Lees ook: Interim-burgemeester Bloemendaal is er klaar mee: Ze stapt op
Maar al snel ervaren de broers tegenwerking. "We kregen een verbod op het verhelpen van lekkage en mochten de cv en riolering niet repareren." En zijn broer Hans mag niet een vervangend huis bouwen op de plek waar een schuur stond, omdat het tweede huisje op het landgoed pal aan de weg staat.
Strategie
De procedurele strijd ontaardt, waarbij ambtenaren de Slewes bedreigend en intimiderend vinden. Als burgemeester in een uitzending van NH in samenwerking met EénVandaag aan de tand wordt gevoeld, wordt volgens Ros Slewe daarna een opzettelijke strategie opgezet om hen het zwijgen op te leggen. Ze worden in een column in de Volkskrant zelfs door lokale politicus Meindert Fennema als maffia beschreven.
Lees ook: NH | 'Onjuiste' verklaring over Rob Slewe in dossier Elswoutshoek
"Die achterbaksheid steekt mij het meest", vertelt Rob Slewe bij de boekpresentatie aan NH. Daarom schrijft hij het boek, ondanks de excuses die hij van het huidige collegebestuur heeft gekregen.
Wachtgeldregeling
Maar ook het boek is nog niet genoeg. "Ik wil dat degene die bewust deze strategie hebben opgezet, hebben afgeluisterd en stukken hebben weggemaakt, die mogen er niet zomaar met een wachtgeldregeling thuis zitten ... Daar moet je als politicus en zeker als bestuurder je niet mee bezig houden."
Lees ook: Bloemendaalse partij onthult geheim verklaarde dossier Elswoutshoek
Slewe doelt daarmee op de afgetreden burgemeester Ruud Nederveen, wethouder Marjolein de Rooy en bovenal op wethouder Tames Kokke. Deze drie oudbestuurders van de gemeente Bloemendaal hebben ondertussen in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat ze zich in diskrediet zijn gebracht door het excuses van het huidige bestuur.
Slewe vindt dat ze nu niet moeten gaan 'piepen': "Het staat zwart op wit: Kokke deed doelbewust mee aan de zwartmakerij. Dat moet rechtgezet worden en ik wil dat hij verantwoording aflegt."