Ga naar Content
Noord-Holland

Bewoners en bedrijven naar rechter voor buslijn

15 december 2016, 16.06 uur · Aangepast 15 december 2016, 16.44 uur
Door: · Foto: provincie Noord-Holland

HILVERSUM De rechter zal eraan te pas moeten komen om te oordelen over de plannen voor HOV Het Gooi. Zes partijen zijn naar de Raad van State gestapt om deze aan te vechten. Dat gaat onder meer om omwonenden en bedrijven, zo blijkt uit gesprekken met betrokkenen en documenten in handen van NH.

Van verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

Op een feestelijke bijeenkomst tekent de provincie Noord-Holland morgen de trajectovereenkomst met ProRail en de gemeente Hilversum voor de route van Laren naar Hilversum. De snelle buslijn van Huizen naar Hilversum moet één van de paradepaardjes worden van het provinciebestuur. Kosten: meer dan 100 miljoen euro.

Lees ook: NH spant rechtszaak aan tegen Provincie

Dat de handtekeningen morgen worden gezet, betekent nog niet dat alles in kannen en kruiken is. Huizen en Blaricum liggen dwars over de aanleg van een vrije busbaan en ook rondom het tracé in Hilversum is er veel weerstand. Het project is al jaren vertraagd en ook de kosten zijn daardoor opgelopen.

Bezwaar
De afgelopen tijd kon er bezwaar tegen de plannen worden gemaakt en dat is dus door zes partijen gedaan. Het gaat onder meer om omwonenden en bedrijven, zo blijkt onze informatie. Ook over de aankoop van stukken grond is nog geen overeenstemming.

Lees ook: Eigenaar goedlopende motorzaak: 'Ik word onzichtbaar door bouw HOV-tunnel'

Eén van de bezwaarmakers is de groep bedrijven van het Hilversumse Venetapark. Zij vrezen de werkzaamheden, omdat ze vinden dat ze slecht bereikbaar en onzichtbaar worden door de aanleg van een tunnel onder de Oosterengweg.

Ook meerdere bewoners van de Liebergerweg zijn bang voor de consequenties. Ze hebben nu al veel last van vrachtwagenverkeer van Hunkemöller en zijn bang dat die overlast gaat toenemen als er in verband met de HOV-lijn een nieuwe toegang naar het aangrenzende bedrijventerrein wordt aangelegd. De Raad van State gaat nu kijken naar de bezwaren. Volgens de Provincie volgt er in de zomer van 2017 uitspraak.

Foto: HFV Photo Services