Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: Schiphol heeft wereldprimeur met eerste Bombardier CS300 van airBaltic

14 december 2016, 23.38 uur · Aangepast 14 december 2016, 23.57 uur
Door: · Foto: NH/Doron Sajet

SCHIPHOL Een primeur voor Schiphol: daar landde vanmiddag 's werelds eerste Bombardier CS300, een gloednieuw lijntoestel dat in Canada wordt gebouwd. Het Letse airBaltic had Schiphol als bestemming uitgekozen om hun eerste exemplaar te laten landen met betalende passagiers.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Bombardier CS300 is een twee motorig passagierstoestel dat een stuk zuiniger en stiller is dan de andere toestellen van airBaltic. Ten opzichte van de Boeing 737's waarmee de maatschappij nu nog tussen Riga en Amsterdam vliegt, is de CS300 achtien procent zuiniger.

Sfeerverlichting
De 145 stoelen staan in een 3-2 indeling. Het toestel heeft grotere handbagagebakken, zodat iedere passagier met gemak zijn of haar rolkoffer kwijt kan. De ramen zijn groter en de CS300 heeft zelfs sfeerverlichting in alle kleuren van de regenboog.

De CS300 landde vanmiddag om 17.30 uur op de Polderbaan van Schiphol. NH Airtime wachtte het toestel naast de baan op en volgde het naar de gate voor het traditionele watersaluut van de brandweer.

Het toestel werd eind november van de fabriek in Montreal naar Riga overgevlogen. Op 1 december was de officiele presentatie van de CS300 op de luchthaven van Riga. Ook daar was NH Airtime bij.

De eerste vlucht met passagiers was de dag erna. Het ging om de eerste van vele testvluchten die airBaltic met het toestel heeft uitgevoerd voordat er commercieel mee gevlogen kon worden. NH Airtime stapte aan boord voor de rondvlucht boven Letland.AirBaltic vliegt tweemaaldaags tussen Riga en Schiphol met Boeing 737's. Vanaf 28 december zal dat dagelijks met de Bombardier CS300 gaan gebeuren. De maatschappij vliegt ook Schiphol en Tallinn (Estland) en tussen Schiphol en Vilnius (Litouwen). Daarvoor gebruikt airBaltic propellorvliegtuigen van Bombardier.