Ga naar Content

Midwinterfeest De Rijp geopend, lichtjesoptocht trekt honderden mensen

DE RIJP Honderden mensen liepen in De Rijp mee tijdens de opening van het traditionele Midwinterfeest, waarvoor het dorp wordt omgetoverd tot een sprookjesachtige plek.

Elke twee jaar organiseert de Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp in december een weekend vol optredens in het monumentale centrum. Dan wemelt het in het dorp ineens van de weeskinderen, schoenpoetsertjes, straatventers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers, dronkaards en deftige notabelen. 

Ontzettend trots
Die komen allemaal uit de tijd die de befaamde Engelse schrijver Charles Dickens in zijn boeken beschreef. ''Het maakt me ontzettend trots dat er zoveel mensen zijn'', vertelt voorzitter Gerard Kuijn.

Nieuw dit jaar is de lichtjesavond op vrijdag. Honderden mensen liepen met lichtjes in optocht naar het oude raadhuis waar burgemeester Piet Bruinooge het Midwinterfeest opende. Tijdens deze editie is er speciale aandacht voor mensen met een fysieke en/of geestelijke beperking. Tweehonderd cliënten van drie zorginstellingen liepen daarom mee tijdens de tocht. 

Koetsier
''Ik vind het zo'n geweldig feest, meneer'', vertelt een van de deelnemers. ''Prachtig al die klederdracht en die lichtjes."

Een andere deelnemer zegt volgend jaar weer te willen, maar dan met kostuum. ''Ik wil als koetsier, dat lijkt me fantastisch.'' De begeleidster moet erom lachen. ''Dat gaan we even regelen. Dat komt helemaal goed!''

Het Midwinterfeest is het hele weekend te bezoeken in De Rijp.