Ga naar Content

'Martin Kok werd wel beveiligd, maar was eigenlijk niet te bewaken'

LAREN Misdaadjournalisten Jens Olde Kalter en Koen Voskuil waren twee van de laatste personen die ex-crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok nog hebben gesproken. Olde Kalter had gisteren nog met Kok geluncht.

"Iemand belde mij vanochtend en vertelde dat er iemand was geliquideerd. Ik was gisteren met Martin aan het lunchen. Toen maakte hij nog de grap: 'wie gaat er mee naar Boccaccio?'", vertelt Jens Olde Kalter voor de toegangspoort van de plek waar Kok (49) vannacht werd doodgeschoten. "Toen wist ik het wel. We hebben nog grappen gemaakt over z'n veiligheid. Hij werd wel beveiligd, maar hij viel eigenlijk niet te bewaken."

Vijanden
Kok's werk, als beheerder van misdaadsite Vlinderscrime.nl, leverde hem een hoop vijanden op. Martin Kok had geen moeite met het publiceren van namen, foto's en persoonlijke details van (vermeende) criminelen. "Ik denk dat hij er écht maling aan had", stelt Olde Kalter. "Zijn ego had dit ook nodig. Dat klinkt hard, maar ik denk dat wel eens. (...) Martin was altijd met 'dingen' bezig. 24/7. Hij deed álles voor Vlinderscrime. Hij was niet altijd even zorgvuldig, en dat heb ik ook tegen hem gezegd. Hij speelde op de man. Behalve mensen kritisch onder de loep nemen, wat wij ook doen, maakte hij het persoonlijk. Door mensen te beledigen, lullige foto's te publiceren en volledige namen te gebruiken. Nee, niet heel handig."

Lees ook: Ex-crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok doodgeschoten bij seksclub

Eén van de tientallen journalisten die vanochtend na de moord in Laren aan het werk was, is misdaadjournalist Koen Voskuil van het AD. Ook hij kende Martin Kok goed. Voskuil is niet verbaasd dat Kok gisteravond is doodgeschoten: "Een tijdje geleden was er een bom onder de auto van zijn vader gevonden waarin hij rondreed. Het was duidelijk dat mensen het op hem gemunt hadden".

'Eén hoek'
Kok had, zoals gezegd, veel vijanden. Maar wie er achter de schietpartij zit is nog onduidelijk. "Het kan uit zoveel hoeken komen", meent Jens Olde Kalter. "Ik heb wel een paar ideeën en één hoek waarvan ik wel denk dat het vandaan komt. Maar het lijkt me beter als Justitie dit lekker gaat onderzoeken."

Foto: NH