Ga naar Content
Noord-Holland

Muidense woonwijk aan IJmeer komt er na 14 jaar gesteggel toch

8 december 2016, 18.09 uur
Door: · Foto: Google Maps

MUIDEN Er ging jaren getouwtrek aan vooraf, maar de projectontwikkelaar mag nu toch gaan bouwen in Muiden. Het komende jaar verrijzen daar 1300 woningen aan het IJmeer.

De woonwijk, die de Krijgsman gaat heten, stond al veel langer op de planning. Het project liep vertraging op doordat de voormalige gemeente Muiden de projectontwikkelaar tegengewerkt zou hebben. Nadat deze de gemeente in 2011 dreigde met een schadeclaim van tientallen miljoenen, troffen beide partijen een geheime schikking over het project. 

Lees ook: Projectontwikkelaar KNSF claimt 360 miljoen euro bij Muiden

In Muiden is de bouw op het terrein van een voormalige kruitfabriek omstreden. Het project gaat ten koste van een volkstuincomplex en de sportclub. In de nieuwe wijk zullen onder andere villa's aan het water verrijzen. 

Lees ook: 
Gemeente raakt documenten 'kwijt' van groot vastgoedproject

Omdat Muiden en later fusiegemeente Gooise Meren een groot aantal documenten rondom die deal niet openbaar wilde maken, stapte NH in september naar de rechter. Ambtenaren verklaarden tijdens de rechtszaak dat de documenten waarin de deal staat te geheim waren voor rechterlijke inzage en dat andere informatie mogelijk kwijt of niet meer te vinden zou zijn.

De rechter gebood de gemeente binnen zes weken openheid van zaken te geven. Inmiddels is dat gedaan en heeft de gemeente de rechtbank inzage gegeven in een groot aantal stukken. De rechtszaak zal waarschijnlijk in 2017 worden voortgezet.