Noord-Holland

NL
V

Aanleg Nationaal Monument MH17 bij Schiphol begonnen

7 december 2016, 16.39 uur · Foto: Monument MH17 / NH Doron Sajet

VIJFHUIZEN Vandaag is vlakbij Schiphol begonnen met de aanleg van Het Nationaal Monument MH17. Tweeënhalf jaar na de aanslag boven Oost-Oekraïne op de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines, werd in Park Vijfhuizen met het graven van de eerste schep grond, een begin gemaakt met de aanleg van het monument.

Door Schipholverslaggever Doron Sajet

De komende maanden zullen zo'n duizend vrachtwagens grond naar het park komen brengen en storten voor de aanleg van het monument. In maart wordt er begonnen met het planten van 298 bomen, voor elk slachtoffer één, in de vorm van een lint. Ook wordt een grote stalen wand geplaatst met de namen van de mensen die omkwamen.

Tastbaar
De eerste van die duizend vrachtwagens stortte vanmiddag de eerste kubieke meters grond. Evert van Zijtveld, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17 en nabestaande, was daarbij. Van Zijtveld verloor twee kinderen en zijn schoonouders bij de aanslag. "Het is belangrijk voor nabestaanden om een plek te hebben." zegt Van Zijtveld tegen NH. "De ramp mag nooit vergeten worden, dit is iets heel tastbaars."

Lees ook: Ontwerp Westerhuis gekozen als monument MH17 in Vijfhuizen

Nabestaanden mochten kiezen waar het Nationaal Monument MH17 moest komen te staan. Lokaties in Eindhoven en Den Haag werden het niet, de nabestaanden kozen voor Park Vijfhuizen op maar een paar kilometer afstand van de Zwanenburgbaan, de startbaan waarvan vlucht MH17 op 17 juli 2014 opsteeg.

Het Nationaal Monument MH17 wordt onthuld op 17 juli volgend jaar, precies drie jaar na de aanslag.