Ga naar Content

Verstandelijk beperkte Tamara zat onterecht opgesloten in zorginstelling Philadelphia

AMSTERDAM De verstandelijk beperkte Tamara zat jarenlang onrechtmatig opgesloten. Haar stiefvader voerde een lange strijd om aan te tonen dat haar opsluiting onterecht was en alleen de kas van zorginstelling Philadelphia diende.

Door verslaggever Eline Boshuizen

"Ik wil niet meer terugdenken aan die tijd", zegt de nu 28-jarige Tamara. Een geblindeerd raam, de voordeur op slot en ouders die alleen volgens de bezoekregeling langs kunnen komen. "Ik zat gewoon opgesloten", zegt Tamara.

Tamara is altijd een vrolijk, onafhankelijk meisje geweest. Ondanks haar verstandelijke beperking kan ze in haar eentje met het ov, doet ze boodschappen en kookt ze voor haar stiefvader.

Nadat haar gezinsvervangende tehuis in 2010 sloot, kwam ze terecht in een nieuwe woning van Stichting Philadelphia. "Daar zat ze tussen kinderen die totaal niet bij haar pasten. De anderen cliënten konden niet praten en waren agressief," aldus haar stiefvader Gerrie Franken.

Bang
Tamara werd naar eigen zeggen veel geslagen en geschopt. Gerrie zag zijn dochter hard achteruit gaan. "Het was een bang kindje, dat je niet eens meer met een vinger kon aanraken. Dan kromp ze helemaal ineen. Gewoon niet te geloven eigenlijk, wat ze met je kind doen."

Stiefvader Gerrie trok meerdere malen aan de bel. "Ik was de boeman omdat ik er wat van zei." Hij werd actief buiten de deur gehouden. "Toen ik een keer geld en spullen wilde komen brengen, belden ze de politie. Ik ben moedwillig bij mijn dochter weggehouden."

Kosten verhoogd
Uit onderzoek door NH blijkt dat Philadelphia de indicatie voor de zorg voor Tamara al in 2008 zonder overleg met Gerrie heeft verhoogd. Op basis van een indicatie krijgt een zorginstelling geld uitbetaald, waar de zorg van moet worden betaald. In 2008 schoot haar indicatie opeens van VG03 (€3116 per maand) naar VG07 (€5639 per maand).

Gerrie vermoedt dat er sprake is van "upcoding". Dit wil zeggen dat zorginstellingen de zorgbehoefte van de cliënt zwaarder en duurder voorstellen dan in werkelijkheid het geval is, waardoor instellingen meer geld krijgen dan nodig. Of er sprake is van upcoding, kan niet worden hardgemaakt.

Feit is wel dat de instelling in 2008 en 2009 groot in het nieuws kwam vanwege de financiële situatie. Bestuurders kochten een kasteel, een klooster en een hotel. Er moest orde op zaken worden gesteld, maar het kasteel is nog steeds niet verkocht. Maandelijkse beveiligingskosten: 50.000 euro.

Schokkend
Experts reageren verontwaardigd op Tamara's verhaal. "Er klopt van alles niet. Tamara heeft absoluut een aantal jaren onterecht opgesloten gezeten", zegt een gezondheidsjurist. Ook Tamara's huidige psycholoog is ontdaan: "Schokkend, ze heeft daar gevangen gezeten. Zoals ik Tamara ken, past ze absoluut niet thuis in een gesloten setting."

Maar het geval staat niet op zichzelf. "Wij krijgen zóveel melding binnen, die hierop lijken", zeggen ze bij Stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicapten", "dat je niet kunt zeggen: 'Dat is een incident'." Wat Tamara meemaakte is niet ongewoon. "Chantage, bedreigingen, je kan het zo gek niet bedenken."

Gerrie blijft vechten voor zijn dochter. Hij spant een rechtszaak aan tegen Philadelphia, wegens fraude. "Wie zijn zij dat ze niet gestraft worden? Het wordt een keer tijd dat dit soort figuren ook gepakt worden want ze komen er altijd onderuit."

Reactie Philadelphia
Volgens Philadelphia heeft Tamara echter nooit opgesloten gezeten en is van upcoding geen sprake. "Wij staan voor de warme zorg die wij Tamara hebben geboden. Ze is nooit opgesloten geweest en kon gaan en staan waar ze wilde. We hebben juist gewerkt aan haar ontwikkeling en haar zelfredzaamheid. Ook hebben we nooit de indicatie kunstmatig opgehoogd", aldus bestuurslid Han van Esch.

Het ontbreken van handtekeningen van de ouders op veel documenten is volgens de christelijke zorginstelling een slordigheid en is álles in overleg gegaan. Philadelphia heeft inmiddels een onafhankelijk onderzoeksbureau in de hand genomen om de situatie te onderzoeken. 

Onterecht Opgesloten
In de documentaire 'Onterecht Opgesloten' vertelt verslaggever Eline Boshuizen het schrijnende verhaal van Tamara en haar stiefvader Gerrie.

De documentaire is te zien bij NH op 7 december om 19.15 uur en 23.15 uur en op 8 december om 19.15 uur en 23.15 uur. Of bekijk de documentaire hieronder:

Verstandelijk beperkte Tamara zat onterecht opgesloten in zorginstelling Philadelphia - NH Nieuws / Eline Boshuizen

Foto: NH