Start van hoofdcontent

EGMOND AAN ZEE

nl

Egmonds echtpaar heeft razend populaire televisieshow in Canada: "Word op straat herkend"

7 december 2016, 10.48 uur · Aangepast 7 december 2016, 11.21 uur · Foto: Michael Schutte

EGMOND AAN ZEE Ruim drie jaar geleden besloten ze het drukke Nederland te verruilen voor de rust en natuur van Canada en inmiddels zijn Michael Schutte en zijn vrouw Els hard op weg om bekende Canadezen te worden.

Na een vijftal bezoeken aan Canada besloten kunstenaars Michael en Els drieënhalf jaar geleden hun woonplaats Egmond aan Zee definitief te verruilen voor Vancouver Island, een eiland voor de kust van de Canadese provincie British Columbia. Het is een rustig gebied met veel natuur en er gebeurt veel op het gebied van kunst. Ze begonnen er les te geven, maar Michael wilde meer. Omdat film hem ook trok, kwam hij op het idee om kunstlessen via online video's te gaan geven.

Relaxende televisie
Menig Canadees kent het echtpaar inmiddels van de video's waarin Michael elke maand op Bob Ross-achtige wijze uitleg geeft over schildertechnieken. In de serie Painting the Island with Michael Schutte vertelt hij met rustige stem hoe je bepaalde karakteristieke plekken op het eiland op het doek zet. "Dat vinden ze hier wel aardig", vertelt hij aan NH. "Het is heel relaxende televisie."

Geschiedenisles
Dat is ook meteen waar de vergelijking met Bob Ross ophoudt. Michael gaat namelijk een stapje verder: in zijn schilderlessen vertelt hij namelijk ook over het eiland zelf. "Ik duik in de geschiedenis van het eiland en vertel over dingen die er te zien zijn. Bijvoorbeeld over een vuurtoren of een pad in het woud. En ik zoek de connecties met Nederland", vertelt hij. Daarnaast maakt hij alleen maar gebruik van de technieken van de oude meesters. 

Michael werkt al samen met een regionale omroep en elke maand weet hij 200.000 Canadezen en 2.500 Nederlanders te bereiken. "Ik word inmiddels op straat herkend." De video's zijn zo populair dat er ook plannen zijn om op nationale zenders te gaan uitzenden. 

Benieuwd naar meer video's? Kijk dan op de website van Michael en Els of Youtube.