Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Zaanse leider nieuwe partij hekelt homoseksualiteit en Anne Frankhuis

6 december 2016, 16.15 uur · Aangepast 6 maart 2017, 16.41 uur

ZAANDAM Oprichter Burhan Gökalp heeft nog maar twee interviews gegeven en nu al wordt zijn Vrije Democratische Partij aangeklaagd. Reden: de Zaandammer zou zich schuldig maken aan discriminatie van homo's en joden.

Bureau Discriminatiezaken doet morgen waarschijnlijk aangifte tegen Gökalp. Aanleiding is het interview met hem dat op YouTube staat. Hij doet daarin meerdere omstreden uitspraken en maakt onder andere duidelijk dat hij het niet zo heeft met homoseksuelen en joodse organisaties. 

Afschaffing homohuwelijk
Zo zegt Gökalp dat hij voor afschaffing van het homohuwelijk is: "Dat is onnatuurlijk", licht hij toe. "Elk geloof verbiedt dat. Het past niet. Stel je voor dat iedereen homoseksueel zou zijn. Dan kunnen er over een tijdje geen mannen en vrouwen meer trouwen. En als mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen, kunnen we geen nieuwe generaties meer krijgen."

Verder zegt hij in het amateuristisch ogende interview dat hij wil dat joodse organisaties geen subsidie meer moeten krijgen. "Joodse instellingen zijn de enige die subsidie krijgen van belastinggeld, terwijl andere geloven -neem mosliminstellingen - geen cent krijgen. Dan vraag ik me af: waarom de een wel en de ander niet? Dus zeg ik: afschaffen voor iedereen."

abc5media_video_0

'Investeer niet in dode mensen'
Nadat hij heeft gepleit voor castratie van pedofielen ('wat zij aanrichten is niet goed te praten') en een verbod op coffeeshops ('die zorgen alleen maar voor meer verslaving') komt het vraaggesprek op het Anne Frankhuis. Gökalp wil dat dat geen cent belastinggeld meer krijgt. "We moeten niet investeren in dode mensen, maar in levende mensen."

Tegenover NH herhaalt hij die redenatie. "Vroeger was het Anne Frankhuis een mooi idee, om te herinneren wat er toen gebeurd is. Maar kijk nu bijvoorbeeld naar PVV-aanhangers, die laten zien dat Nederlanders niets geleerd hebben van wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Het gaat namelijk dezelfde richting op nu. Dus dan hebben we dat Anne Frankhuis niet meer nodig."

Foto: Buhran Gökalp van de Vrije Democratische Partij - Screenshots YouTube VDP