Ga naar Content
Noord-Holland

Toch spoorbomen bij overgang Alverna in Heemstede: "Onvermijdelijke oplossing"

3 december 2016, 22.06 uur · Aangepast 4 december 2016, 14.01 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HEEMSTEDE De VVD Heemstede vindt het besluit van ProRail om toch spoorbomen met lichten en bellen te plaatsen bij de spoorovergang bij Alverna "onvermijdelijk".

Nederland kent ongeveer 80 onbewaakte spoorwegovergangen waarvoor ProRail een oplossing wil en die bij het Laante van Alverna is er een van. De spoorbeheerder gaat de klaphekken die er nu nog staan verwijderen en de overgang sluiten met spoorbomen.  

De VVD in Heemstede noemt het een "onvermijdelijke" oplossing en begrijpt dat ProRail hiertoe over is gegaan, ondanks dat het niet de beste oplossing is. "ProRail is verantwoordelijk voor de veiligheid", reageert de partij via Twitter. "Politiek neemt zijn verantwoordelijkheid niet, bewoners de dupe. Te gek voor woorden."

Lees ook: Omstreden spoorwegovergang Heemstede sinds vandaag weer open

De partij geeft toe dat het plaatsen van toeters en bellen niet de beste oplossing is, maar weet ook dat een andere oplossing nog ver te zoeken is. De politiek, omwonenden van het dorp en nabijgelegen dorpen en bewoners van het Laantje van Alverna zijn namelijk tot op het bot verdeeld over de overgang. Fietsers en wandelaars wilden kunnen oversteken naar het pittoreske landelijke gebied, terwijl inwoners van het laantje de overgang te gevaarlijk vinden. Eerder sloot een hek de overgang af, momenteel staan er klaphekken.

Lees ook: Boze bewoners sluiten eigen weggetje af na opening spoorwegovergang Heemstede

Het getouwtrek over de gevaarlijke spoorwegovergang heeft de gemeente al veel geld gekost. "Allemaal publiek geld", aldus Eveline Stam van de VVD in Heemstede. De partij ziet het liefst dat de overgang wordt gesloten en er op een andere plaats een overgang wordt gemaakt. En dat het geld ook wordt gebruikt voor andere gevaarlijke verkeerssituaties in de gemeente. 

Wanneer de spoorbomen worden geplaatst, is nog niet bekend. Volgens de VVD is het laatste woord er nog niet over gezegd. "Je zal maar naast zo'n belgerinkel wonen en ook nog vele malen per uur. Idioot toch!"