Ga naar Content
Noord-Holland

Ronselaars en chauffeurs op Schiphol aangepakt: 11 taxi's gecontroleerd, 23 boetes

2 december 2016, 10.58 uur · Aangepast 2 december 2016, 11.53 uur
Door: · Foto: Koninklijke Marechaussee

SCHIPHOL Dat taxichauffeurs op Schiphol het niet al te nauw nemen met de regels was al bekend. Hoe vaak ze in overtreding zijn, wordt goed duidelijk uit de resultaten van een controle onder bonafide en malafide chauffeurs eerder deze week.

De Koninklijke Marechaussee, de gemeente Haarlemmermeer en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleerden woensdag 11 taxi's en chauffeurs. In totaal schreven ze 23 bekeuringen uit, wat neerkomt op een gemiddelde van iets meer dan twee boetes per taxi. 

Lees ook: Taxironselaar ontpopt zich tot 'treitervlogger'

Handhavers van de gemeente Haarlemmermeer waren het drukst bezet: bij zestien taxi's klemden zij een bon onder de ruitenwisser. Marechaussees schreven drie bekeurigen uit voor overtredingen en rijden zonder rijbewijs, schrijft de Koninklijke Marechausse op Facebook.

Lees ook: Malafide taxichauffeur rekent bijna duizend euro voor ritje van 15 kilometer

Medewerkers van de ILT kwamen viermaal in actie. Zij schreven één bekeuring uit en legden drie boetes op voor overtredingen. De chauffeurs die laatstgenoemde boetes ontvingen, moeten overigens diep in de buidel tasten. Twee chauffeurs moeten 1.800 euro aftikken, een ander 900 euro.

'Maffiapraktijken'
Vorige maand beloofde staatssecretaris Sharon Dijksma dat het probleem met ronselaars op Schiphol voor de kerstdagen is opgelost. Ze vindt dat de 'maffiapraktijken' van de ronselaars moeten worden 'uitgebannen', zei ze in het programma WNL.

Schiphol, de gemeente en het ministerie bekijken onder meer of het mogelijk is om de gemeentelijke verordening aan te passen, om zo chauffeurs te kunnen aanpakken die zonder vergunning toch gebruik maken van de officiële standplaats.