Ga naar Content

NH Peilt: Mannen betalen zich scheel na een echtscheiding: terecht?

NH PEILT Mannen zijn vaak flink de pineut bij een echtscheiding. Zo houden vrouwen vaak hun kinderen weg bij hun ex-man. En mannen betalen zich scheel aan alimentatie. Moet daar verandering in komen?

Vandaag neemt het kabinet een beslissing over gedeeld ouderschap. De vraag is of na een echtscheiding ook vier ouders verantwoordelijk kunnen zijn voor een kind. Wellicht een kleine stap in het moderniseren van de wetgeving rondom echtscheidingen. Maar het gros van de regels is nog ouderwets en vaak in het nadeel van de man, schrijft De Telegraaf vandaag.

Ouderwetse regel
Volgens Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum (VCK) zijn regelingen zoals de alimentatie erg ouderwets. Ze zijn volgens hem eigenlijk gebaseerd op de jaren ’50: de vrouw zat thuis en de man was kostwinner. Inmiddels zijn vrouwen geëmancipeerd, maar dat is in de regelingen niet terug te zien. Die zijn nu vooral in het voordeel van vrouwen, merkt Tromp. "Dat moet worden rechtgetrokken."

Kind weg bij man
Verder maakt Tromp zich in de krant druk om vernederende toestanden voor de mannen. "Wat ik storend vind, is dat moeders het contact tussen kind en vader tegenhouden”, zegt hij. "Maar vaders moeten dan wel kinderalimentatie betalen. Het moet niet zo zijn dat vaders alleen als portemonnee worden gezien. Dat is vernederend en onmenselijk."

Aanpassing alimentatieregels
In 2015 deden VVD, PvdA en D66 een wetsvoorstel voor het anders berekenen en het tot maximaal vijf jaar verkorten van de partneralimentatie. Maar de Raad van State adviseerde om deze plannen nog eens grondig te herzien. Omdat uit onderzoek blijkt dat vrouwen na een scheiding vaak een behoorlijke achterstand op de arbeidsmarkt hebben. En die is niet in vijf jaar weer ingehaald volgens de Raad van State.

Wat vind jij? Is het terecht dat een man 12 jaar lang alimentatie betaald aan zijn ex-vrouw. Of moeten de regels snel aangepast worden?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Foto: