Ga naar Content

IJsclub Sint Pancras koopt noodgedwongen eigen ijsbaan

SINT PANCRAS Een unieke reddingsactie voor de bedreigde ijsbaan van Sint Pancras. Om de baan te redden is nog 20.000 euro nodig. Dat probeert de ijsclub bij elkaar te krijgen door de verkoop van aandelen.

Door verslaggever Anne Klijnstra

"Dit is de mooiste natuurijsbaan van Nederland", vindt voorzitter Kees Jan Veldboer van de 108-jarige IJsclub Sint Pancras. "Het is een stukje natuur midden in het dorp; de plek waar wij de kinderen leren schaatsen. Het zou zonde zijn als het dorp dit kwijt zou raken."

Lees ook: Broekriem Langedijk tot aan het laatste gaatje aangehaald

De problemen zijn ontstaan doordat de gemeente Langedijk de subsidiekraan dichtgedraaide. "Eerder huurden wij de baan voor 900 euro en kregen 900 euro subsidie. Nu zouden wij een sociaal maatschappelijke huur van 4000 euro per jaar moeten betalen, dat wordt te gek", stelt Veldboer.

Lees ook: Clubs Langedijk dreigen ten onder te gaan aan bezuinigingen

De enige oplossing is het ijsbaanterrein te kopen. Veldboer: "Gelukkig werkt de gemeente daar aan mee, maar hebben we dus wel een hoop geld voor nodig. Om-en-nabij een ton". IJsclub-secretaris Henk Hemmes vult aan: "Een groot deel hebben we al bij elkaar gespaard. We hebben nu nog 20.000 euro nodig".

"Dat hopen we bij elkaar te krijgen met de verkoop van symbolische aandelen. Ze kosten vijf euro per vierkante meter. Daarnaast hebben we een stamppotmaaltijd georganiseerd en houden we nog een badeendjesrace om geld binnen te halen", vertelt Hemmes.

Voor het eind van het jaar willen ze het aankoopbedrag bijeen te hebben. Voor de 'aandelen ijsbaan Sint Pancras'  hoef je niet naar de Beurs, maar gewoon naar de website van de IJsclub.