Ga naar Content

NH Peilt: Sissen naar vrouwen wordt strafbaar in Amsterdam

NH PEILT Als eerste Nederlandse gemeente komt Amsterdam met een 'sisverbod' tegen straatintimidatie. Bij een overtreding krijgt de sisser een boete van 4100 euro. Moeten andere gemeentes dat voorbeeld volgen?

Voorstel
Het college van Burgemeester en Wethouders in Amsterdam heeft de gemeenteraad een voorstel gestuurd om aan de Algemene Plaatselijke Verordening toe te voegen dat het in de stad verboden is om: 'aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen'.

Streng straffen
Wie betrapt wordt op sissen of een andere vorm van straatintimidatie moet als het aan het Amsterdamse gemeentebestuur ligt een flinke boete krijgen van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf.

Komt vaak voor
Zes op de tien vrouwen in Amsterdam heeft het afgelopen jaar minimaal een keer last gehad van straatintimidatie. Het gaat van nafluiten tot betasten en in het nauw drijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente. Onder vrouwen in de leeftijd tussen 15 en 34 hebben zelfs acht op de tien er het afgelopen jaar mee te maken gehad.

Handhaven ingewikkeld
Het handhaven van straatintimidatie is ingewikkeld, omdat er bewijs moet zijn van overtreding. Het Amsterdamse stadsbestuur wil anonieme toezichthouders inzetten die actief moeten optreden als ze zien dat er gesist of gescholden wordt naar vrouwen.

Landelijk beleid
Een aantal politieke partijen heeft strafbaar stellen van straatintimidatie in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer staan. Mogelijk wordt het Amsterdamse voorbeeld dus landelijk beleid.

Wat vind jij?
Moeten we het naroepen van vrouwen op straat overal strafbaar stellen of niet? Hoe ga je er zelf mee om als het jou overkomt? Roep je iets terug of kijk je stug voor je uit en loop je snel door?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: