Ga naar Content

Mysterie dode zeiler moet worden opgelost: "We willen deze man teruggeven aan zijn familie"

DEN HELDER In juni 1995 spoelde op zandplaat de Razende Bol bij Den Helder een zeiler aan. Drie weken eerder was zijn boot daar al aangespoeld. Nog altijd is niet duidelijk wie de man is. De politie zet nu alles op alles om zijn identiteit te achterhalen.

"We kunnen nu meer met DNA en hebben social media.", vertelt Gert Overeem van het Team Maritieme Politie in Den Helder. "We hopen nu een groot publiek te bereiken om deze zaak alsnog op te lossen."

Zweden
Nadat de verdronken zeiler op de zandplaat was aangespoeld is er al veel onderzoek gedaan om het achterhalen wie hij was. "We hebben alle aanwijzingen die de boot ons gaf nagespeurd. Het zeil lijkt uit Zweden te komen. Het horloge dat de man droeg was een Seiko gemaakt voor de Zweedse markt."

Er lijkt dus een spoor richting het noorden te lopen, maar oproepen destijds bij de Zweedse versie van Opsporing Verzocht brachten geen oplossing in de zaak. "We hopen dat iemand nu toch reageert van 'He dat is mijn broer of mijn vader' en zich meldt bij ons."

De politie hoopt verder in contact te komen met mensen die iets van de man gevonden hebben bij de boot of ergens op het strand. "Het kan natuurlijk zijn dat er spullen overboord zijn geslagen en elders zijn terecht gekomen. Bijvoorbeeld een paspoort of een portemonnee. We vragen mensen die ook maar iets hebben gevonden om dat te melden. Ze hoeven niet te schromen dat we ze boos zullen aankijken."

Anoniem graf
De zeiler ligt nu al 21 jaar in een anoniem graf op de Algemene Begraafplaats van Den Helder. De politie hoopt de nabestaanden duidelijkheid te kunnen brengen, zegt Overeem: "We weten hoeveel pijn het doet bij nabestaanden en achterblijvers, dat blijft hun hele leven aan ze vreten. We hopen deze man dan ook terug te geven aan zijn familie.".

Heeft u tips? Mail dan naar [email protected] of bel naar 088-6615632.

Foto: Politie/ Hans Eelman