Noord-Holland

NL
V

12 jaar cel voor doodschieten Raja Draaisma

28 november 2016, 16.05 uur · Aangepast 28 november 2016, 18.29 uur

HAARLEM Ferry de G., die de Hoofddorpse onderneemster Raja Draaisma in Hoofddorp doodschoot, moet twaalf jaar de cel. Dat heeft de rechter zojuist bepaald.

Raja werd op 22 juni 2015 in de buurt van haar zaak met meerdere kogels doodgeschoten door haar ex Ferry de G.. Die claimde vervolgens dat hij uit zelfverdediging had geschoten, maar dat werd door verschillende getuigen weerlegd.

Lees ook: Emotionele toespraken in zaak Raja Draaisma: "Mama was altijd zo lief, ik mis haar"

Zo zou hij Raja voor de schietpartij al regelmatig hebben bedreigd en afluisterapparatuur in haar huis en auto geplaatst hebben. Om die reden was Raja eerder van Heemstede naar Hoofddorp verhuisd. 

Geen moord, wel doodslag
De rechter is van mening dat doodslag bewezen is. Ferry de G. was een geoefend schutter en had de gevolgen van zijn beslissing kunnen overzien. De rechtbank houdt hem volledig verantwoordelijk voor de dood van Raja. Moord met voorbedachte rade acht de rechter niet bewezen, omdat de verdachte pas mogelijk vlak voor de schietpartij besloot de trekker over te halen. 

De verdachte heeft op geen enkel moment berouw getoond aan de nabestaanden. Ook wordt het hem zwaar aangerekend dat de schietpartij plaatsvond in een woonwijk.

Op 15 november eiste het Openbaar Ministerie nog zestien jaar cel tegen de verdachte. 

Verslaggever Barbara Mulder is vandaag bij de uitspraak aanwezig. Ze doet verslag via Twitter. 

HFV/Eric van Lieshout