Ga naar Content

Na bijna een jaar nog altijd onduidelijkheid voor familie doodgestoken Sjeddy

HAARLEM De 22-jarige Sjeddy Taher Ibrahim uit Haarlem werd tijdens de afgelopen jaarwisseling doodgestoken op de Zomerkade in Haarlem. Nu bijna een jaar later weten Sjeddy's familie en vrienden nog steeds niet wie verantwoordelijk is voor zijn tragische dood.

Sjeddy is met vrienden oud en nieuw aan het vieren als hij midden in de nacht wordt gebeld met het verzoek om naar de Amsterdamse buurt in Haarlem te komen. Daar aangekomen blijkt dat de vrienden worden opgewacht door een groepje. Er ontstaat ruzie en een van de vrienden van Sjeddy wordt belaagd en neergestoken. Als Sjeddy zijn vriend te hulp wil schieten, krijgt hij een fatale messteek. Later blijkt dat hij is gestorven door een steek in zijn hart. 

Lees ook: Honderden Haarlemmers brengen doodgestoken Sjeddy (22) laatste groet

Sjeddie's moeder, Toby Baay, ontdekt pas de volgende dag wat er is gebeurd met haar zoon. "Ik keek op Facebook en zag het bericht '22-jarige Haarlemse jongen doodgestoken op de Zomerkade'. Ik zei nog tegen mijn moeder: 22-jarige jongen... goh dat komt wel dichtbij hè?! Wist ik veel dat het om mijn eigen zoon ging." 

Nadat Toby die ochtend door verschillende mensen wordt gecondoleerd terwijl ze nog van niets weet, belt ze de politie. "Die zeiden: 'Oh, dat vertellen we niet zo, komt u maar langs'. Ja schandalig! Echt schofterig."

Verdachten
Diezelfde fatale nacht worden vijf mensen opgepakt. Een zesde verdachte wordt een dag later aangehouden. Het gaat om twee vrouwen van 20 en 21 en vier mannen van 20, 23, 24 en 25 jaar. Allen komen uit Haarlem.

Ruim een week later nemen honderden Haarlemmers afscheid van Sjeddy tijdens een stille tocht. Wanneer blijkt dat er geen geld is voor een grafsteen, zamelen vrienden van Sjeddy samen ruim 2000 euro in. "Dat deed me zo goed", vertelt Toby. "Ik wist dat hij geliefd was, maar zo geliefd!"

De ware toedracht van de steekpartij is nog steeds niet duidelijk. En een jaar na dato weten Sjeddy's vrienden en familie nog steeds niet wie hem heeft neergestoken. Wel is er een hoofdverdachte: de 25-jarige Ricardo L.. Op basis van DNA-onderzoek op een van de messen die de fatale nacht werden gebruikt, kon hij worden vastgezet. Ook zijn er twee vrouwen die nog steeds als verdachte worden gezien. 

Lees ook: Nieuwe hoofdverdachte in zaak doodgestoken Sjeddy

De hele aflevering van Recht uit Noord-Holland is hierboven te zien. 

Foto: NH