Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Dossier Dascha Graafsma niet verstrekt aan nabestaanden

25 november 2016, 15.20 uur · Aangepast 25 november 2016, 15.35 uur · Foto: René Graafsma

HILVERSUM De nabestaanden van Dascha Graafsma krijgen geen kopie van het dossier over het onderzoek naar de dood van het meisje.

Dat verklaart een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan NH. In het dossier staan veel persoonsgegevens die volgens het OM niet openbaar gemaakt mogen worden. Omdat op verzoek van de nabestaanden een onderzoeksteam is gevormd dat ook zijn conclusies publiceert, wil het OM het dossier niet verstrekken. 

Beslotenheid
Een woordvoerder verklaart: "De kans dat de inhoud van het dossier na verstrekking openbaar wordt gemaakt is groot, temeer omdat de onderzoekers hun bevindingen publiceren op internet en aankondigen dit ook in de nabije toekomst te zullen doen. Hiermee zouden niet alleen de privacybelangen van personen die in het dossier genoemd worden, geschaad kunnen worden. Ook het belang van andere nabestaanden om hun verlies in beslotenheid te verwerken, kan hierdoor worden geschonden."

Lees ook: Nabestaanden Dascha Graafsma eisen dossier justitie op

De nabestaanden hebben wel tweemaal uitgebreid inzage gehad in het onderzoeksdossier. Ook zijn alle bevindingen met ze besproken samen met de politie, de officier van justitie en een deskundige van het NFI. Volgens het OM komt het sowieso bijna niet voor dat het dossier wordt verstrekt aan nabestaanden. 

De 16-jarige Dascha kwam in november vorig jaar om het leven nadat ze werd aangereden door een trein. Volgens de politie heeft Dascha zelfmoord gepleegd, maar de familie gelooft dit niet zonder meer. Komende maandag is het een jaar geleden dat Dascha bij Hilversum door de trein werd gegrepen.