Ga naar Content
Noord-Holland

'Drugs, telefoons en anabolen massaal binnengesmokkeld in gevangenis Zuyder Bos'

25 november 2016, 12.31 uur · Aangepast 25 november 2016, 14.36 uur
Door: · Foto: Google Street View

HEERHUGOWAARD In gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard worden op grote schaal drugs, telefoons en andere goederen naarbinnen gesmokkeld en verhandeld.

Dat blijkt uit een uitzending die Martin Kok voor Powned maakte. De misdaadjournalist en ex-crimineel zat zelf nota bene ruim een jaar vast in het Zuyder Bos, waar bepaald geen lichtgewichten ziten. Dino S., Hüyesin B. en Louis H zouden er nu de dienst uitmaken.

Geen strobreed in de weg
Toch wordt smokkelaars geen strobreed in de weggelegd. Gevangenen met een erg lange straf hebben hun eigen moestuin. Die grenst aan een muur waar bezoekers van de gevangenis langskomen.

Dode hoek
Daar zorgt een dode hoek ervoor dat de camera's niet registreren wie er wat uitspookt. Een bezoeker hoeft een pakketje dus alleen een paar meter de lucht in te slingeren om het bij een gedetineerde te krijgen.

Peperdure merkkleding
En aangezien er zes dagen per week bezoekers mogen komen, zijn er veel kansen voor kwaadwillende gasten. Naast peperdure merkkleding komen er veel drugs, telefoons en anabolen het Zuyder Bos binnen.

Een gedetineerde uitte hierover zijn zorgen tegen Martin Kok: "Het is veel te makkelijk om te smokkelen. Binnenkort krijgt een van die leipen een pistool en breekt de pleuris uit."

Lees ook: Gevangene dood in cel gevonden in Heerhugowaard

In februari overleed gevangene José Maria S.G. nog in zijn cel in het Zuyder Bos. De doodsoorzaak zou een overdosis drugs zijn geweest.

***Update***
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie dat Powned in de desbetreffende uitzending de nodige zaken uit hun verband heeft gerukt. Bovendien zou het Zuyder Bos al veel doen om smokkelen tegen te gaan. "Wat wij hier aan doen is bijvoorbeeld iedere keer voordat er gelucht wordt op de buitenplaats) de vloer leegvegen. Daarnaast doen we talloze andere controles op drugs. We hebben mobifinders, honden, urinecontroles, controles van luchtruimtes."

Het probleem van smokkelen is helaas niet gemakkelijk geheel uit te bannen, erkend de woordvoerder. "Het blijft een constant kat- en muisspel. We proberen steeds om alle methodes te achterhalen, maar smokkelaars bedenken natuurlijk ook steeds nieuwe manieren."