Ga naar Content

Bewoners Nieuwemeerdijk zijn de gevaarlijke chicanes zat: "Weg ermee!"

BADHOEVEDORP De gemoederen liepen hoog op tijdens een bijeenkomst gisteravond tussen gemeente Haarlemmermeer en bewoners van Badhoevedorp. De bewoners ergeren zich al jaren aan de onveilige verkeerssituatie op de Nieuwemeerdijk en eisen dat de gemeente nu eindelijk met een oplossing komt in plaats van weer nieuwe plannen.

Met name de vele wegversmallingen, de zogeheten 'chicanes', zijn de bewoners van de Nieuwemeerdijk een doorn in het oog. De chicanes, die in 2007 zijn geplaatst, zouden moeten zorgen voor langzamer en veiliger verkeer. Maar juist het tegendeel is het geval, volgens bewoner Martin Akerboom. Hij woont tegenover een chicane en ziet dagelijks met lede ogen aan hoe het werkt. "Veel automobilisten geven juist nog even flink gas om eerder dan de tegenligger door de chicane te zijn", vertelt hij. "En daarbij komt dat de weg veel te smal is voor de chicanes. Als fietser word je zo omver gereden."

Snel actie
De lijst met ongelukken op de weg wordt met de dag langer. De bewoners willen daarom snel actie van de gemeente. Maar de gemeente wil juist een plan maken voor de gehele ringvaart die langs meerdere dorpen voert, en daarbij behalve het verkeer ook de leefbaarheid en recreatiemogelijkheden betrekken. Maar de bewoners zijn al het praten over plannen zat. "Er moet gewoon snel wat gebeuren aan het verkeer en daarna komen die andere zaken als recreatie en zo vanzelf wel", vindt Erik Hoogenboom.

Hoogenboom, die al jaren met de buurtvereniging Nieuwe Meer strijdt voor het weghalen van de chicanes, is heel boos. "De verkeersveiligheid is al negen jaar een drama. Schoolgaande jeugd, buurtbewoners; allemaal hebben ze hinder van de chicanes en ze blijven maar gehandhaafd. Onbegrijpelijk!", vindt hij.

Rijgedrag
"De oplossingen zijn niet heel erg simpel", vertelt Annemarie Lodder, die namens de gemeente Haarlemmermeer is komen praten met de bewoners. Volgens haar heeft het probleem met het rijgedrag van mensen te maken. "Als mensen elkaar gewoon netjes voorrang geven en zich houden aan de snelheid is er niks aan de hand", vertelt ze aan NH.

Maar volgens de dijkbewoners is de oplossing wel heel simpel. "Chicanes weg, doorgaand spitsverbod, de 50 km terug en dat controleren met flitskasten", legt Hoogenboom uit. Het levert hem een applaus op van bijna alle aanwezigen. 

De gemeente Haarlemmermeer komt in de loop van 2017 met een plan waarin duidelijk wordt hoe ze het verkeersprobleem gaan aanpakken. Of dat ook het einde van de gewraakte chicanes betekent, zal dan blijken.