Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Mooiste aquarium van Nederland staat in Den Helder

22 november 2016, 16.45 uur · Aangepast 22 november 2016, 18.11 uur

DEN HELDER Het allermooiste aquarium van Nederland staat in de woonkamer van Jos Wiedenhoff in Den Helder. Afgelopen weekeinde is hij voor de tweede keer kampioen geworden in alle categorieën tijdens de beurs Vivarium in Nieuwegein. "Het is net alsof je een schilderij maakt. Heel bijzonder."

"Mooi hè?" Jos Wiedenhoff toont de twee bekers die boven op het aquarium staan. Voor de keuringen is hij minstens twintig uur per week aan het werk om de planten in de bak op orde te krijgen. Het gaat vooral om de compositie van vissen en planten. "Je hebt iets voor ogen. Net als een schilder die een schilderij maakt."

Sprietje
Jos is lid van een vereniging De Glasbaars en daar heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd tot in perfectie. Dat heeft ook zijn nadelen: "Als je op het hoge niveau meedoet gaat het om elk sprietje. Dan kan gebeuren dat je het mooie niet meer ziet."

In een makkelijke stoel geniet Jos van zijn winnende aquarium. "Kijken naar vissen geeft rust en ik heb voldoening van wat ik heb bereikt. Ik kan dat lang volhouden hier voor het glas. Er is van alles te zien, toch?"