Ga naar Content

12 jaar onschuldig in Spaanse cel: "Ze hebben mijn leven verneukt"

OUDKARSPEL Romano van der Dussen uit Oudkarspel zat 12 jaar onterecht vast zat in een gevangenis op het Spaanse eiland Mallorca. Een paar weken terug was hij voor het eerst even terug in zijn geboorteplaats.

Romano werd in 2003 onterecht beschuldigd en veroordeeld voor verkrachting en aanranding van twee vrouwen in Spanje. Als jaren later blijkt dat een beruchte Britse crimineel de misdaden tegen de twee vrouwen op zijn kerfstok heeft, is er even hoop dat Romano vrijgelaten wordt. Maar zelfs als deze Brit Mark Dixie schuld bekent, duurt het nog 9 maanden voor Romano wordt ontslagen uit de gevangenis.  

Lees ook: Romano van der Dussen over ontberingen in Spaanse gevangenis: "Tien jaar tussen kakkerlakken geslapen"

De tijd in de gevangenis heeft een grote tol geëist van Romano. "Ze hebben mijn leven verneukt. Elke dag als ik de kakkerlakken doodsloeg en in mijn eten zag, dacht ik: ik klaag jullie allemaal aan. Nederland ook. Ze hebben me hier gewoon laten barsten. Dit is niet normaal. Ik ga een boek schrijven, dacht ik. Als ik die straf dan toch uitzit schrijf ik een boek en laat ik de hele wereld weten hoe het er hier aan toe gaat.  

En dat boek is er nu dus. Samen met Winkels publiceert Romano zijn in de gevangenis bijgehouden dagboeken. Ook eist hij een schadevergoeding van zes miljoen euro van de Spaanse staat en een zelfde bedrag van Nederland

Romano vertrok al die jaren geleden naar Spanje omdat hij in de problemen was gekomen in Nederland. "Ik heb er gewoon een zooitje van gemaakt hier ja. Ik had gewoon nooit weg moeten gaan. Als ik hier gebleven was, was ik ook niet in de gevangenis beland. Misschien had ik gewoon toe moeten geven aan mijn ouders dat ik er een zooitje van had gemaakt. Eigenlijk ben ik weggelopen voor mijn problemen hier. Ik dacht van ik begin gewoon opnieuw in Spanje."

Lees ook: Vader Romano over onschuld zoon: "Hij is geslagen tot hij bloed plaste"

Romano is duidelijk geëmotioneerd als hij over zijn ervaringen vertelt. Maar hij geeft niet op. "Het kan nu alleen maar beter gaan, slechter kan niet. Als dit niet was gebeurd, was ik nu nog steeds een boef geweest. Misschien ben ik wel door schade en schande wijzer geworden en heeft dit toch nog ergens voor mogen dienen. Want je moet positief blijven, anders ga je eraan onderdoor."

De hele aflevering van Recht uit Noord-Holland is om 16.45 uur te zien bij NH.

Foto: NH Nieuws