Ga naar Content

Windhaan van kerk in Weesp is kwijt na de brand: "Twee dieven namen hem mee"

WEESP Weesp is z'n landmark kwijt. Sinds de brand die twee weken geleden de torenspits van de Sint-Laurentiuskerk verwoestte, is de koperen windhaan die erop stond, kwijt. Spoorloos, vertelt kerkeigenaar Cees van Vliet tegen NH.

Omdat hij in de eerste, chaotische, dagen na de brand andere prioriteiten had, kwam Van Vliet er pas later achter. Maar nu de haan nog altijd niet terecht is, hangt hij het graag aan de grote klok. "Het laatste wat we bedacht hadden was dat -ie gestolen zou zijn, maar toch is het wel zo."

Hij is tot die conclusie gekomen omdat de windhaan na de brand niet meer is gevonden. "En ik heb begrepen dat hij eigenlijk niet kan zijn verbrand, want daarvoor had de temperatuur zo'n duizend graden moeten zijn. Als -ie al verbrand zou zijn, hadden we in ieder geval de sokkel waar de haan op stond, moeten vinden."

Lees ook: Felle brand verwoest toren Sint-Laurentiuskerk Weesp

Zowel de sokkel als de haan zelf is een enorm gevaarte, legt hij uit. Van Vliet: "De haan is 1 meter bij 0,80 meter. Die steek je niet zomaar in je broekzak."

De Laurentiuskerk heeft geen aangifte gedaan van de diefstal. Zijn hoofd staat er niet naar en bovendien zou Van Vliet er niet van opkijken als de verdwenen haan weer opduikt. "Misschien dat mensen die 'm tijdelijk 'in bewaring hebben' 'm door de publiciteit die ontstaat toch maar weer teruggeven. Ik hoop het maar. We gaan het kruis dat bij de brand flinke schade heeft opgelopen, weer restaureren. En wat is er nou mooier dan het originele kruis met de originele haan?"

Foto: HFV/Beeldbewerking NH Nieuws