Ga naar Content

Weekend Academie voor kinderen met leerachterstand na tien jaar populairder dan ooit

HAARLEM De Weekend Academie, een weekendschool voor kinderen die behoefte hebben aan extra ondersteuning, bestaat tien jaar. De locatie in Haarlem heeft te weinig vrijwilligers om alle geïnteresseerde kinderen te helpen. “Daarom hebben we nu een wachtlijst van ongeveer 15 kinderen”, vertelt locatiecoördinator Tara Kuijpers.

Baran Karabacak is elf jaar oud en woont pas sinds 2012 in Nederland. Hij begon op school met een grote taalachterstand. "Hij is veel opener geworden en heeft een grotere woordenschat", aldus vader Huseyn.

Voorbeeldfunctie
Binnen de weekendschool moet natuurlijk geleerd worden, maar dat betekent niet alleen maar rekenen en schrijven, er zijn ook sportlessen en leuke gastleraren. Bovendien is het de bedoeling dat de leerlingen een voorbeeld zien in de leraren van de Weekend Academie.

Tara Kuijpers licht toe: "Ik heb een meisje die eigenlijk bij de weekend-academie kwam, omdat ze de school niet goed redde en bij ons tot inzicht kwam dat ze het eigenlijk wel kon. Toen is ze zelfs naar de HAVO gegaan van het VMBO-T, omdat haar begeleider ook die stap had gezegd en echt een rolmodel voor haar is geweest."

Meester in een klas
Baran gaat in ieder geval altijd met veel plezier naar de Weekend Academie en weet inmiddels ook wat hij wil worden. "Ik wil geen huiswerkbegeleider worden, maar ik wil eigenlijk gewoon meester worden in een klas." 

Foto: NH Nieuws