Ga naar Content
Noord-Holland

Onderzoeker neemt het op voor meeuwen: "Ik geloof niet dat mensen bedolven worden onder stront"

18 november 2016, 12.50 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM Meeuwen zijn helemaal niet zo verschrikkelijk als mensen zeggen, stelt Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. "Als je die beesten een beetje leert begrijpen, wordt het een ander verhaal."

Kees geeft vanavond in samenwerking met het Vogelhospitaal Haarlem een lezing over de ware aard van de meeuw. "Het is heel makkelijk ergens een hekel aan te hebben, maar als je er meer van weet, valt het wel mee."

Problemen uitvergroten
Meeuwen zorgen voor grote overlast in steden als Haarlem en Alkmaar: ze poepen alles onder, maken lawaai en trekken vuilniszakken kapot in hun zoektocht naar een maaltje. "Mensen die overlast ervaren, zijn erg geneigd de problemen uit te vergroten. Als je een keer iets hebt meegemaakt, is dat natuurlijk vervelend. Maar ik geloof niet dat mensen bedolven worden onder stront", zegt Kees, die onderzoek doet in meeuwenkolonies en naar eigen zeggen wel eens wordt geraakt door een klodder, maar niet wordt ondergepoept.

Lees ook: Alkmaar pikt meeuwenoverlast niet langer: ''Ze schijten op de kaas, niet bepaald appetijtelijk''

Maar die overlast roepen we eigenlijk over onszelf af, stelt Kees. "We voeren eenden en daar komen ook andere dieren op af, zoals meeuwen en ratten. Verder maken we een ontzettende puinzooi van het land. 

Spannende dieren
De oplossing is volgens Kees veel makkelijker dan we denken. "Meeuwen lijken meer op mensen dan we beseffen: ze zijn heel individualistisch, ze kunnen dertig jaar oud worden en ze zijn redelijk trouw aan hun partner, hoewel ze ook wel eens stout zijn. Als je je dat realiseert zijn het heel spannende dieren. Het is vrijwel altijd dezelfde meeuw die op de markt een vuilniszak openpikt. Als je eerst kijkt wat de echte problemen zijn, dan kun je die oplossen."

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen krijsende meeuwen? Vier tips

Het grootste misverstand over meeuwen? Dat ze boven zee zwerven. "Dat is precies wat meeuwen niet doen. Als een schipper meeuwen ziet, weet hij dat hij bij het strand of de kust is." 

De lezing wordt om 19.00 uur gehouden in het Vogelhospitaal in Haarlem. Geïnteresseerden worden verzocht zich vooraf per mail aan te melden.