Ga naar Content
Noord-Holland

Verdwenen snelboot duikt op in Oekraïne

17 november 2016, 17.31 uur
Door: · Foto: Inzet: ANP

IJMUIDEN / НИКОЛАЕВ De draagvleugelboten van de in 2014 verdwenen sneldienst tussen IJmuiden en Amsterdam zijn opgedoken in Oekraïne.

De supersnelle boten, die een maximumsnelheid van zo'n 70 kilometer per uur kunnen halen, stonden sinds de opheffing van de lijn ongebruikt op een industrieterrein in IJmuiden. 

abc5media_image_1

abc5media_image_2

Daarna werden de boten op een veiling verkocht en zijn ze klaarblijkelijk vertrokken richting de Oekraïense stad Nikolajev, waar ze deze week werden gepresenteerd aan lokale bestuurders en journalisten.

Opvallend is dat de nieuwe uitbater vrijwel niets heeft veranderd aan de boot. Zo is het interieur nog vrijwel precies hetzelfde. Alle bordjes zijn nog in het Nederlands en zelfs het vluchtschema is niet vertaald. Ook de stoeltjes zijn nog steeds in de huisstijl van voormalig eigenaar Connexxion. 

abc5media_image_3

abc5media_image_4

Van 1998 tot 2014 onderhielden de draagvleugelboten onder de naam 'Fast Flying Ferry' een halfuursdienst over het Noordzeekanaal tussen IJmuiden en Amsterdam. Na een aantal ongelukken met gewonden werd de dienst te gevaarlijk geacht en moest de snelheid omlaag.

Lees ook: Fast Flying Ferry populairste OV-verbinding

In 2013 besloot de provincie de stekker uit het project te halen. Veel vaste reizigers kwamen in opstand, maar zonder succes. In maart 2014, drie maanden na de sluiting, bleek uit onderzoek dat de snelbootdienst de 'hoogst gewaardeerde openbaarvervoerverbinding ooit' was. 

abc5media_image_5

abc5media_image_6