Ga naar Content

Noord-Hollandse ziekenhuizen oppermachtig in Elsevier-onderzoek

ALKMAAR Wie naar het ziekenhuis moet, kan het best terecht bij de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder, of in die van het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp

Dat blijkt uit onderzoek van week- en opinieblad Elsevier, dat 89 ziekenhuislocaties onder de loep nam. De ziekenhuizen in Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Hoofddorp halen de maximale score van vier bollen. Slechts vier andere Nederlandse ziekenhuizen gooien dezelfde hoge ogen.  

Lees ook: Dit zijn de beste en de slechtste ziekenhuizen van Noord-Holland 

Elsevier benadrukt de bijzondere prestatie van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Vorig jaar, toen het Medisch Centum Alkmaar (MCA) en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder nog in de fusie zaten, scoorde het fusieziekenhuis met slechts één bol ver ondermaats. 

Fusieproces
"Wat in Alkmaar gebeurde, is vaker te zien", duiden de onderzoekers de resultaten. "Een ziekenhuis midden in een fusieproces is kennelijk minder scherp dan anders op het registreren, verzamelen en verstrekken van kwaliteitsgegevens over de zorg..."

De prestatie die de Noordwest Ziekenhuisgroep laat zien, is buitengewoon. "Dit jaar is meteen de inhaalslag gemaakt, en verdient de nieuwe Noordwest Ziekenhuisgroep de hoogste scores op alle onderdelen voor beide locaties." Geen enkel ander ziekenhuis levert dezelfde prestatie.

Patiëntgerichtheid
Wat opvalt is dat de goedscorende ziekenhuizen in Alkmaar, Den Helder, Haarlem en Hoofddorp het wat patiëntgerichtheid betreft nog wel afleggen tegen het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam. 

Op het gebied van medische zorg komt het Spaarne Gasthuis op de derde plaats. Alleen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en Rijnstate in Arnhem zijn de behandelingen van hoger niveau en dus veiliger voor de patiënt. 

Lees ook: NH Peilt: Betaald parkeren melkkoe voor ziekenhuizen

Hoewel het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum net als Noordwest Ziekenhuisgroep en Spaarne Gasthuis de maximale score van vier bollen haalt, scoort het Hilversumse hospitaal lager op afzonderlijke onderdelen dan eerdergenoemde Noord-Hollandse ziekenhuizen.  

Rode Kruisziekenhuis
Het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk - in de Ziekenhuis Top 100 van AD nog het op een na beste ziekenhuis van het land - scoort bij Elsevier drie van de vier bollen. Vooral op het gebied van medische zorg (twee bollen) is er volgens Elsevier in het ziekenhuis nog winst te boeken. 

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra