Ga naar Content
Noord-Holland

Ruud Vreeman waarnemend burgemeester Zaanstad

16 november 2016, 20.55 uur · Aangepast 16 november 2016, 21.14 uur
Door: · Foto: ANP

ZAANDAM Ruud Vreeman is benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zaanstad. In maart 2017 zal de zoektocht naar een nieuwe burgemeester hervat worden.

Vreeman vervangt Geke Faber, die haar taken als burgemeester eerder neerlegde en momenteel nog wel waarnemend burgemeester is. Ze zal per 1 december het stokje overdragen aan Vreeman, die van 1997 tot 2004 ook al burgemeester van Zaanstad was. 

Eigenlijk had Faber al eerder vervangen moeten worden maar een groot aantal van haar potentiële opvolgers, trok zich terug uit de race om het Zaanse burgemeesterschap. Een woordvervoerder benadrukte toentertijd dat de afname van beschikbare kandidaten niets te maken had met de onrust in de wijk Poelenburg.

Lees ook: Nieuwe burgemeester Zaanstad komt later

Geke Faber verloor het vertrouwen van een aantal Zaanse politieke partijen in de periode van de onrust in Poelenburg. Oppositiepartijen vonden dat de burgemeester te laat actie ondernam tegen de hangjongeren en dienden een motie van wantrouwen in. Faber overleefde die motie, maar besloot niet veel later haar taken neer te leggen.

Lees ook: Zaanse oppositiepartijen dienen motie van wantrouwen in tegen Faber

Zelfs haar afscheid leidde vervolgens tot commotie. De gemeente maakte 50.000 euro vrij voor het afscheidsfeestje van de bekritiseerde burgemeester en dat viel niet bij alle Zaankanters in goede aarde.

Lees ook: Afscheid burgemeester Zaanstad kost 50.000 euro: "Beschamend"