Ga naar Content

Ernstig verbrande café-eigenaar doet zijn verhaal: "Ik leek wel een mummie"

IJMUIDEN "Daar ligt een mummie." Dat was wat Sidney van Leeuwen dacht toen hij zichzelf voor het eerst zag nadat hij zwaargewond was geraakt bij de verwoestende brand in zijn café La Belle. Een half jaar later doet hij tegenover NH voor het eerst zijn aangrijpende verhaal.

Sidney (36) kan zich maar weinig herinneren van de bewuste nacht van 17 op 18 april, vertelt hij aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis. Wat hij wel weet, heeft hij gehoord van anderen. 

Het is rond 01.45 uur als hij in zijn café aan de Zeeweg in IJmuiden iets vreemds hoort en op onderzoek uitgaat. Hij loopt naar boven waar hij mogelijk een deur heeft opengetrokken. Een explosie volgt. Hij wordt tegen de grond gesmakt en ligt daar in een zee van vlammen. In no time verbrandt bijna zijn hele lichaam.

Video #155999

Lees ook: Brand uitgebroken in vol café in IJmuiden: één zwaargewonde

Ondanks zijn zeer ernstige verwondingen weet hij op eigen kracht op te staan. Hij heeft gehoord dat hij op de ramen van de buren heeft staan kloppen en naar de buurjongen is gelopen. "Ik heb mazzel gehad dat ik daar niet bewusteloos ben blijven liggen", blikt hij terug. "Als het goed is, ben ik zelfstandig naar buiten gekomen en bij de buren in bad gegaan."

Sidney van Leeuwen

Terwijl de metershoge vlammen nog uit het dak slaan, wordt Sidney naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gebracht. Daar blijkt hoe ernstig hij eraan toe is. Zijn lichaam is voor bijna zeventig procent verbrand. Sidney verkeert in acuut levensgevaar. "Hij was heel erg verbrand, had derdegraads brandwonden op meer dan de helft van zijn lichaam", vertelt Paul van Zuijlen, een van zijn artsen.

Lees ook: Brand in vol café IJmuiden: "Ik zag een man door vlammen naar buiten rennen"

Er zijn maar een paar plekken waar hij niet verbrand is, beaamt Sidney. "M'n voeten gelukkig niet. Dat scheelde wel voor het herstel. Ik kon gelukkig snel weer leren lopen. En m'n pielemoos niet. Dat vond ik ook wel fijn. Dat is een van de eerste dingen die je je afvraagt. En m'n hals is niet verbrand. De rest wel."

Aangestoken
De politie start meteen na de brand een onderzoek. Al snel blijkt dat het vuur is aangestoken. Voor Sidney en zijn omgeving komt die klap hard aan. Maar hij denkt niet dat het een aanslag op hem is geweest. "In mijn hoofd gaat het er niet in dat het op mij gericht was, of op de zaak. De brand is ook naast het café ontstaan, niet erín. Als ik beneden was blijven zitten, was er niks loos geweest. Het is dat ik naar boven ben gelopen."

Lees ook: Voetbalsupporters steken zwaargewonde kroegbaas hart onder de riem

Na de brand vecht hij wekenlang in het ziekenhuis voor z'n leven. Hij moet tientallen pijnlijke operaties ondergaan. Maar zijn herstel verloopt verrassend voorspoedig. Hij is inmiddels zelfs al met zijn vader naar Spanje gefietst. Zijn arts verklaarde hem voor gek, maar die tocht is goed verlopen. Dat is te danken aan zijn positiviteit en mentale kracht, benadrukt zijn arts Van Zuijlen.

Run
Inmiddels gaat het naar omstandigheden zo goed met Sidney dat hij eind november meedoet aan de Velsertunnelrun. Hij rent mee als ambassadeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting om geld op te halen voor het brandwondencentrum in Beverwijk waar hij tien weken lag. 

Lees ook: Brand bij café La Belle in IJmuiden is aangestoken

Sidney werd na de brand hoogstwaarschijnlijk met een ambulance door de Velsertunnel gereden. Die is diezelfde nacht dichtgegaan wegens groot onderhoud. Op 27 november gaat hij er weer doorheen. Ditmaal op een heel andere manier. 

De hele documentaire over Sidney van Leeuwen is om 17.18 uur te zien op tv of nu al onder dit bericht. 

Video #155998