Ga naar Content

Onderzoeksteam: "Politie kan niet om nieuw onderzoek naar dood Dascha heen"

HILVERSUM Een team dat onderzoek doet naar de dood van de 16-jarige Dascha Graafsma heeft vandaag een nieuwe reconstructie gemaakt over de laatste uren van het leven van de scholiere uit Hollandsche Rading.

Dascha werd vorig jaar na een avondje stappen dood gevonden bij het spoor in Hilversum. Ze bleek te zijn gegrepen door een trein. De politie concludeerde na onderzoek dat de tiener zelfmoord had gepleegd, maar de familie kan zich niet in die conclusie vinden.

Omdat de politie het dossier heeft gesloten, heeft de familie zelf een onderzoek gestart. Eerder al maakte Dascha's vader René een documentaire over de laatste uren van het leven van zijn dochter, waarin hij op zoek ging naar de aanleiding van haar dood. Daarna kwamen er toch weer nieuwe verklaringen binnen.

Nieuwe bevindingen
"Nieuwe verklaringen dat Dascha bijvoorbeeld nog gezien en gesproken is na het verlaten van 'Let's get down', dat bepaalde mensen haar nog gezien hebben, dus dat we nu een bepaalde route in ons hoofd hebben die Dascha mogelijk heeft afgelegd", aldus onderzoeksleider Joey Roelofs.

Lees ook: 'Dascha Graafsma dwaalde vlak voor haar dood urenlang door Hilversum'

Nieuw onderzoek
Het team 'Dascha Onderzoek' denkt dat de politie met de nieuwe bevindingen niet anders kan doen dan besluiten het dossier te heropenen. "Ik denk dat deze reportage zeker zo duidelijk is dat ze er vrijwel niet omheen kunnen om verder onderzoek te doen."

Over de inhoud van de nieuwe video doet het onderzoeksteam nog geen uitspraken. "Op 12 december wordt de reconstructie gepubliceerd en dan kan er helderheid worden gegeven over wat erin gepubliceerd wordt."

Lees ook: Onderzoeksteam Dascha Graafsma zoekt sponsors

Crowdfundingsactie
Om het onderzoek naar Dascha's dood voorlopig voort te kunnen zetten, is zo'n 15.000 euro nodig. Daarvoor heeft het team een crowdfundingsactie op touw gezet. Op de site Dream or Donate kunnen mensen een donatie doen om het onderzoek te ondersteunen. "Ons team werkt op vrijwillige basis, maar we moeten ook materialen naar het lab sturen en die moeten natuurlijk onderzocht worden", aldus Roelofs.

Foto: ANP