Ga naar Content

Protest tijdens Sinterklaasintocht Weesp: "Zwarte Piet is zwart verdriet"

WEESP Vandaag protesteerde Joyce samen met vijftien anderen tegen Zwarte Piet op een vooraf aangewezen plek naast de Grote Kerk in Weesp. Toen de stoet met Sint en de vele tientallen zwarte pieten voorbij trok, riepen de demonstranten: "Zwarte Piet is zwart verdriet" en "niet praten maar poetsen".

"In Weesp zijn er alleen maar zwarte pieten en dat vinden wij niet kunnen. Het is racistisch en daarom staan wij hier", zegt Joyce, initiatiefneemster van de de demonstratie tegen Zwarte Piet in Weesp. Joyce weet wat ze op zich af krijgt door tegen Zwarte Piet te demonstreren. "Mensen zeggen de meest vreselijke dingen. Ze noemen ons apen en vinden dat de slavernij weer terug moet komen. Echt vreselijk racistische dingen."

Verandering
"Wij zijn hier in vrede. We zijn niet agressief, maar vinden het belangrijk dat er verandering komt." Joyce snapt de frustratie wel, maar volgens haar is het juist belangrijk dat kinderen weten wat racisme is. "Als je jarenlang niks verkeerds hebt gezien in Zwarte Piet, dan is het misschien ook lastig om ervan af te wijken. Maar toch is het belangrijk, want de Zwarte Piet kwetst een heleboel mensen, ook kinderen."

Niet iedereen was blij met de demonstratie, maar de sfeer bleef rustig en gemoedelijk.