Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Castricummer schrijft boek over historie Sinterklaasfeest: "Zwarte Piet is geen neger"

10 november 2016, 20.20 uur

CASTRICUM Sinterklaas is nog niet in het land, maar de zwartepietendiscussie is al maanden bezig. Voor Peter van Trigt uit Castricum een van de redenen om het boek '1000 jaar Sinterklaas...en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht' te schrijven. ''Zwarte Piet is nooit een neger geweest.''

Om het echte verhaal achter Sint en zijn geheimzinnige knecht te ontrafelen dook Peter van Trigt in zijn rijke verzameling ansichtkaarten, foto’s en prenten. Hij stoort zich aan de discussie over Zwarte Piet. "Dat je een fatsoenlijke discussie voert is logisch maar dat je tijdens een intocht schreeuwt vind ik ontzettend kinderachtig."

Duivel
Want Sinterklaas is volgens Van Trigt alles behalve een slavendrijver. Oorspronkelijk was Zwarte Piet de duivel. Dat is te zien in het topstuk van zijn verzameling, een brief uit 1840, het oudste document over Sinterklaas.

Lees ook: Stoomboot heeft zwarte en blanke piet aan boord

Daarin is de knecht van Sinterklaas de duivel die geketend door de schoorsteen komt. "De Sint is het goede en de zwarte knecht het kwaad. Maar je hoeft niet bang te zijn want Sinterklaas heeft de duivel in z’n macht."

Want Sinterklaas is behalve beschermheilige van de kinderen ook een bruggenheilige die bescherming bood tegen de verdrinkingsdood. In het donkere water loerde onder het oppervlak een demoon, een zwarte duivel die zijn slachtoffer liet verdrinken. Vandaar dat Sinterklaas die duivel aan een ketting met zich meevoerde.

Roetveegpiet
Later veranderde het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas. Maar een racistische karikatuur van de zwarte mens is volgens de schrijver klinkklare onzin. Dat blijkt uit oude foto’s en prenten.

"Zwarte Piet is geen neger. Het gezicht was wel zwart maar je zag vroeger altijd aan de nek dat het een blanke was. En zwarte Piet had ook al roetvegen. Dat is stokoud en het idiote aan deze discussie."

Lees ook: Toch donkere pieten bij intocht Heemstede

Van Trigt pleit dan ook voor een roetveegpiet, witte en zwarte pieten. "Alleen roetveegpieten is enorm dom want dan sluit je gekleurde kinderen die dolgraag zwarte Piet willen spelen uit." Bovendien moeten we volgens Van Trigt ook af van de kroeshaarpruiken en oorringen. ''Die waren er vroeger nooit.''

Vooral het sprookje is iets dat Van Trigt fascineert. "Het is een spel en jong en oud hebben respect voor de Sint. Ik ben helemaal niet katholiek maar alles wat met hem verbonden is, is gewoon interessant."

NH Nieuws/Tom Jurriaans