Ga naar Content
Noord-Holland

Arrestaties om uitbuiting vluchtelingen in Zaandam

10 november 2016, 15.23 uur · Aangepast 10 november 2016, 17.50 uur
Door: · Foto: ANP / Lex van Lieshout

ZAANDAM De politie heeft vier mensen opgepakt om het uitbuiten van vluchtelingen uit oorlogsgebied. Zij lieten de vluchtelingen, die beschikten over een verblijfsstatus, in de wasserij werken waar zij leiding aan gaven.

De vluchtelingen moesten tussen het wasgoed slapen en beschikten over een keukentje met gasfornuis en gevulde koelkast. De Inspectie SZW denkt daarom dat de vluchtelingen er woonden.

Hen was 10 euro per uur aan salaris beloofd, maar dat kregen zij niet. Af en toe werd hen 4,50 euro toegestopt maar vaker nog kregen zij niets betaald. Ook werden de vluchtelingen met camera's in de gaten gehouden.

De vier verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en moeten nog zeker 14 dagen vast blijven zitten.

Schandalig
"Het is schandalig dat er bedrijven zijn die op deze manier vluchtelingen uitbuiten. Dit soort bedrijven hoort niet thuis in onze gemeente", aldus burgemeester Faber. 

De wasserij kon door deze arbeidsuitbuiting lage tarieven hanteren, schrijft de gemeente op haar site. Burgemeester Faber doet dan ook een oproep aan de klanten. "De klanten van zo'n wasserij moeten zich afvragen of de prijs waarvoor hun wasgoed gewassen, gedroogd en gestreken wordt, niet te mooi is om waar te zijn. Zij hebben ook een verantwoordelijkheid."