Ga naar Content
Noord-Holland

Wethouder Stede Broec stapt op na fraude subsidie muziekschool

9 november 2016, 14.59 uur
Door: Maarten Edelenbosch · Foto: ANP/NH Nieuws

BOVENKARSPEL Henk Flierman is opgestapt als wethouder van Stede Broec. Aanleiding is het uitkomen van een rapport waarin zijn betrokkenheid genoemd bij mogelijke fraude met subsidiegeld van Muziekschool Stede Broec in de tijd dat hij daar bestuurslid was.

In mei van dit jaar kwam het huidige bestuur van de Muziekschool naar buiten met een rapport dat in tien jaar tijd voor 152.000 euro aan subsidiegeld was uitgegeven door enkele oud-bestuursleden aan privézaken zoals etentjes, apparatuur en huishoudelijke artikelen. De gemeente startte daarom een integriteitsonderzoek.

Vandaag werd het rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gepresenteerd. En daaruit blijkt dat er wel degelijk uitgaven zijn gedaan die niet voor de muziekschool zijn bedoeld. Het bedrag dat de muziekschool klopt volgens de onderzoekers niet. Zo zijn bedragen deels dubbel geteld. Om hoeveel geld het dan wel gaat is niet onderzocht.

Wethouder stapt op: 'of je zelf schuldig bent is niet relevant'
Wethouder Henk Flierman, oud-voorzitter van de Muziekschool, die al enige tijd op non-actief stond, heeft vanwege het rapport zijn ontslag ingediend. In een schriftelijke reactie zegt hij: "Voor iedere bestuurder geldt een collectieve verantwoordelijkheid. De mate waarin een bestuurder schuldig is, is niet relevant." 

Onderzoek OM
Onderzoeksbureau BING stelt dat 'niet valt uit te sluiten dat er sprake is van strafbare gedragingen door het oude bestuur'. De gemeente heeft de stukken overlegd aan het Openbaar Ministerie om te kijken of eventueel verder onderzoek naar strafbare feiten nodig is. 

Muziekschool tevreden
Rolf Keur, voorzitter van Muziekschool Stede Broec, zegt tegen NH tevreden te zijn over het onderzoek van de gemeente. "We hebben gelijk gekregen dat geld voor andere doeleinden dan de Muziekschool is gebruikt. Ook hebben we fouten gemaakt, zoals het dubbel tellen van bedragen. We bieden onze excuses aan voor deze fouten. We gaan mogelijk aangifte doen, maar willen eerste met de gemeente praten. Dit is voor ons het moment om eindelijk te kunnen bouwen aan onze toekomst."