Noord-Holland

NL
V

Teleurstelling heerst na afwijzing Bergens dorpsplan: "Dit is wat burgers willen"

8 november 2016, 22.52 uur · Aangepast 5 december 2016, 22.45 uur

BERGEN De leden van de stichting Mooier Bergen zijn teleurgesteld. Hun plan voor de herinrichting van het dorpscentrum van Bergen werd vandaag door het gemeentebestuur naar de prullenbak verwezen.

Door verslaggever Anne Klijnstra

Bijna een jaar heeft de stichting Mooier Bergen er aan gewerkt: 'In Harmonie'. Een plan van Bergenaren voor Bergenaren. Maar vandaag zette het college van Bergen er een dikke streep doorheen. Burgemeester en wethouder zien meer in het voorstel van projectontwikkelaar Schrama.

Dat plan - '7 dorpelingen' - past volgens het college meer bij andere Bergense bouwstijlen en met een parkeergarage haalt het ook de nodige auto's van de straat. In het plan van Schrama krijgt ook supermarkt Aldi een plaats.

Lees ook: College Bergen kiest voor dorpsplan mét supermarkt

René Meijer van Stichting Mooier Bergen is teleurgesteld door het besluit van het college, maar houdt hoop dat de gemeenteraadsleden op 15 december anders zullen beslissen. "Wij hadden gehoopt dat het college dit burgerinitiatief, wat gesteund werd door bewoners en ondernemers, ook leuk zou vinden. Dat is niet gelukt", erkent Meijer.

"De connectie met de Bergense maat en de architectuur, die vinden wij niet goed gelukt", zegt wethouder Odile Rasch. "En omdat ze het Harmoniegebouw willen behouden, wordt het entreeplein kleiner en de looproute een stuk minder logisch."

Lees ook: Bergenaren maken eigen plan voor dorpscentrum

Meijer begrijpt niets van de kritiek op plan 'In Harmonie'. "Dit is een plan wat burgers willen, niet wat wij zelf willen. Dan heeft een plan draagvlak en haalt het de eindstreep. Het plan waar ze nu voor kiezen, wat met tegenwind begint, haalt de eindstreep niet. Dat wordt gedoe."

Maar voor er gedoe komt, wil de Stichting Mooier Bergen eerst de nette weg bewandelen. "Wij gaan de argumentatie van het college lezen en komen dan met een reactie. Ook krijgen raadsleden een brief met onze zienswijze en gaan wij inspreken tijdens de raadscommissie en de raadsvergadering", aldus een strijdbare René Meijer.

Video #155710
Video #155711