Start van hoofdcontent

WEESP

nl

Felle brand verwoest toren Sint-Laurentiuskerk Weesp

8 november 2016, 20.54 uur · Aangepast 8 november 2016, 23.46 uur

WEESP Door een felle brand is de 25 meter hoge toren van de Sint-Laurentiuskerk in Weesp vanavond gedeeltelijk ingestort. Een uur eerder brak er brand uit in de toren, vermoedelijk in het puntje. Inmiddels is het vuur onder controle en wordt het smeulende karkas van de toren nageblust.

Toen de brand rond 19.00 uur uitbrak, snelden brandweerlieden van Weesp en buurgemeenten Huizen en Amsterdam met ladderwagens en hoogwerkers naar de Herengracht. Door de hoogte waarop de brand woedde, bleek het zelfs met dat materieel onmogelijk het vuur te doven. 

Met man en macht werd getracht te voorkomen dat het vuur zich zou uitbreiden. Tevergeefs: al snel stond de kerktoren rondom in de lichterlaaie en vielen er brandende brokstukken op de grond. Uit voorzorg werd een gebied rond de kerk afgezet en een deel van de woningen aan de Herengracht ontruimd.  

Brokstukken
Ongeveer een uur na het uitbreken van de brand stortte een deel van de toren in. De brokstukken vielen in het gebied dat kort daarvoor door de brandweer was afgezet. Op dat moment waren daar geen mensen aanwezig. Er is niemand gewond geraakt. 

Rond 21.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Volgens de brandweer is zo'n acht meter van de toren verwoest. Brandweerlieden inspecteren momenteel het interieur van de kerk. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er wordt gespeculeerd over kortsluiting.

Groen neonkruis
Volgens getuigen is de kortsluiting ontstaan in het grote, groene neonkruis dat de top van de kerk sierde. Omdat daar vandaag door bouwvakkers aan werd gewerkt, gaan omstanders er vanuit dat daar de oorzaak van de brand moet worden gezocht. 

De gemeente Weesp laat weten dat de bewoners van de woningen aan de Herengracht voorlopig worden opgevangen in hotel Hart van Weesp, iets verderop aan de Herengracht. Rond 22.45 uur werd bekend dat de bewoners van vijf woningen aan de Herengracht nog niet terugkunnen naar huis. Hoe lang dit nog duurt, is niet bekend. 

Brand kerktoren #Herengracht #Weesp. Buitenzijde brand is uit en wordt nageblust. Omliggende woningen ontruimd. Brandweer gaat kerk binnen.

— Gooi en Vechtstreek (@PolitieDGV) November 8, 2016

Mega brand in #Weesp pic.twitter.com/ZrFo16reN4

— Desiree Klercq (@Deesje78) November 8, 2016