Ga naar Content

Alkmaarder bouwt draaiend huis: "Droom die uitkomt"

ALKMAAR Het was eigenlijk een grapje van zijn vrouw, een woning die kan draaien. Maar Ed Kueter uit Alkmaar heeft het voor elkaar gekregen. Hij bouwde een huis zonder voor- of achterkant dat in 25 minuten 225 graden kan draaien. "Het is een droom die uitkomt voor ons."

Als molenbouwer heeft Kueter de nodige ervaring met draaiende gebouwen. Tijdens een rondleiding laat hij de kelder zien. De plek waar alles letterlijk en figuurlijk om draait. In de ronde ruimte hangt de elektromotor die een tandwielconstructie in werking zet. Het is een constructie waarmee ook Engelse molens in de wind worden gezet.

Draaiende kubus
Maar de grote vraag is natuurlijk waarom je een draaiende kubus als huis wil. "Ik wil al dertig jaar in een kubus wonen, dat vind ik een hele mooie vorm en je benut de ruimte optimaal. Het is ook grappig dat je in een huis woont waarin het uitzicht constant verandert. De ene keer kijken we uit over de molens in de Ouddorperpolder en daarna weer op de wijk. Dat is toch fantastisch."

In de woning komt ook veel terug waarmee Kueter als aannemer mee te maken heeft gehad. Zo is de ronde dakkoepel een ontwerp dat hij ook gebruikte voor de kledingwinkels van The Sting. De kelder van het huis lijkt op de kelder van de molen van Piet waar Kueter aan gewerkt heeft. Zijn jongste zoon is scheepsbouwer en maakt de trap in het huis. Wat dat betreft is de cirkel rond. "Het is alsof je door je eigen leven heen loopt."

Hond
Het draaien heeft ook als voordeel dat de zonnepanelen op het dak meedraaien met de zon. Het huis wordt compleet energieneutraal. "We gaan ook koken op een houtoven. Voor de kerst willen we er in wonen. Dan komt er ook een hond. Die zal misschien af en toe bij de verkeerde deur gaan zitten. Maar die moet maar even wennen."

Foto: NH Nieuws/Tom Jurriaans