Start van hoofdcontent

HEEMSKERK

nl

Heemskerker overleeft val van 15 meter en schrijft boek

5 november 2016, 17.44 uur · Aangepast 5 november 2016, 22.54 uur

HEEMSKERK Evert Heintz was in 2002 bezig met de beklimming van een Zwitserse berg, toen plotseling de grond onder zijn voeten verdween. De Heemskerker maakte een duikeling van 15 meter, maar overleefde de val. Volgende week verschijnt zijn boek over deze huiveringwekkende gebeurtenis.

"Plotseling sloeg de grond onder mijn voeten weg en viel ik de diepte in. Tijdens mijn val belandde ik op een sneeuwbrug die mijn leven heeft gered. Want de gletsjerspleet was minstens 50 meter diep", zijn de eerste woorden uit het boek Flow

Angstige situatie
Door zijn val liep Evert een ernstige hoofdwond op. Wonder boven wonder brak hij niets. "In de twee uur dat ik daar zat heb ik heel veel angst ervaren."

Omdat Evert fysiek nog in orde was, besloot hij weer omhoog te klimmen. "Ik wist dat één verkeerde stap mijn dood kon betekenen. Met een ijsbijl in mijn ene en een ijsboor in mijn andere hand, kon ik grip krijgen." Zo lukte het hem om na twee uur boven te komen.

Lees ook: Haarlemmer is eerste man met MS op Mount Everest: 'Ik heb op de top van de wereld gestaan'

Ook al is het 14 jaar geleden, hij weet nog precies hoe het voelde. "Ik dacht: 'Ik leef nog, wat een geluk dat het gelukt is!' Nadat ik was bijgekomen heb ik mijn ski's ondergebonden om in volle snelheid, gillend van blijdschap de berg af te skiën."

Meer vertrouwen dan ooit
Ondanks de nare ervaring, heeft hij het klimmen niet afgezworen. "Ik wil met mijn boek duidelijk maken dat wij mensen tot veel meer in staat zijn dan we denken. Door deze ervaring klim ik nu veel bewuster en met meer vertrouwen en enthousiasme dan ooit."

Evert Heinz