Ga naar Content
Noord-Holland

Plasterk beboet gemeenten die te weinig asielzoekers een huis geven

5 november 2016, 10.04 uur · Aangepast 5 november 2016, 10.24 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Minister Plasterk wil gemeenten die te weinig asielzoekers met een verblijfsvergunning huisvesten beboeten. Dat schrijft hij in een conceptvoorstel.

Wat Plasterk betreft gaan 32 gemeenten een boete betalen, meldt de NOS. Ze zouden te weinig asielzoekers vanuit AZC's aan een eigen huis helpen. Het gaat om 13.000 statushouders die nog in een AZC zitten. 

Zolang de mensen met een verblijfsvergunning in een AZC zitten, betaalt het Rijk voor hen. De minister wil dat de gemeenten die kosten voor hun rekening nemen of zorgt dat er huisvesting geregeld is. Hij spreekt zelf dan ook niet van een boete. In het voorstel heet het "vergoeden van de schade".

Gemeenten onaangenaam verrast
De voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Jos Wienen, is ontstemd. "Ik vind het eerlijk gezegd een beetje droevig om zo’n maatregel te krijgen terwijl gemeenten juist op dit moment zo veel mensen huisvesten", zegt hij in een reactie. "Een paar jaar geleden waren het nog 8000 per jaar. Nu huisvesten gemeenten bijna 40.000 vergunninghouders."