Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Haarlemmers mogen dak van staalfabriek gebruiken voor zonnepanelen

4 november 2016, 18.03 uur · Aangepast 23 oktober 2018, 20.10 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM Alweer de derde Haarlemse buurt heeft een bedrijfsdak vol met zonnepanelen. Het immens grote dak van Prins Staal staat nu tot beschikking van bewoners van de aangrenzende woonwijk in Haarlem-Noord. Gezinnen in benedenwoningen, huurwoningen of met daken die niet goed 'op de zon' staan, kunnen zo toch groene energie krijgen.

Van verslaggever Geja Sikma en Paula van Galen van mediapartner Haarlem105

Michiel de Ruiter heeft er een ware missie van gemaakt om zijn buren over te halen mee te doen aan de coöperatie Haarlem Noorderlicht.

"We zijn zelfs als een soort evangelie een keer 's avonds in de buurt huis-aan-huis langs de deur gegaan." En dat is beter dan een vertegenwoordiger van een energiebedrijf, heeft De Ruiter gemerkt. "Ik zeg dan 'ik ben de buurman van verderop', en dat werkt."

Vandaag heeft de coöperatie Haarlem Noorderlicht 'hun' zonnedak officieel in gebruik genomen. Al eerder gingen de wijken Ramplaankwartier en Garenkokerskwartier hen voor.  

Lees ook: Haarlem wil 'Zonnestad van Nederland' worden [video]

De zonnepanelen liggen al ruim een maand op het dak van Prins Staal, de fabrikant die voor het verwerken van staal een enorme grote hal heeft. En dus ook een groot dak. "Veel mensen fietsen en rijden er elke dag langs", vertelt Michel ten Kate van Prins Staal. "We vonden het ook een hele goede toevoeging dat we iets terug konden doen voor de buurt."

De 40 deelnemende bewoners van de wijk in Haarlem-Noord kunnen via een app goed in de gaten houden hoeveel de zonnepanelen opleveren. Het rendement wordt vereffend met hun energierekening. 

NH Nieuws/Geja Sikma