HAARLEM Het zijn de laatste dagen voor de oude Haarlemse gevangenis De Koepel als noodopvang voor de grote stroom vluchtelingen uit voornamelijk Syrië. Donderdag gaan in één keer 30 bewoners naar opvangcentra over het hele land. En ondertussen verhuizen enkele statushouders naar hun eigen woningen.
Van verslaggever Geja Sikma
"Vrij!", roept vrijwilliger Willemien Ruygrok die Lobana helpt verhuizen naar haar eigen flat. "Je bent vrij en je bent veilig!" Maar Lobana vindt het moeilijk om de veilige opvang in De Koepel te verlaten. Ze valt snikkend in de armen van haar Haarlemse vriendin.
Willemien weet wel waarom het moeilijk is voor Lobana. "Het is natuurlijk het begin van een nieuw leven. Eerst een jaar hier, en de tocht van Syrië naar hier. Poeh, dat wil je niet weten."
Ruim een jaar geleden, toen op 17 september de eerste bus met vluchtelingen in Haarlem arriveerde, vond iedereen het een raar idee om ze onder te brengen in de cellen. Maar ondertussen is de gevangenis omgedoopt tot 'Hotel De Koepel'. Het blijkt een warm nest te zijn, waar veel hechte vriendschappen zijn ontstaan tussen de vluchtelingen onderling. Maar ook met de Haarlemse vrijwilligers.
Lees ook: Vluchtelingen arriveren bij Haarlemse Koepelgevangenis
"Ik ben erg verdrietig", stamelt Lobana als ze haar tas in de auto van Willemien zet. "Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, red.) was erg aardig voor me en de vrijwilligers hielpen me met alles."
Willemien was één van de eersten die de helpende hand uitstak. En Lobana heeft lang mogen genieten van die hulp. Ze woont al een jaar en een maand in cel 1.13 van de vrouwenvleugel. Veel bezittingen heeft ze niet, maar haar nieuwe flat wordt voor een groot deel aangekleed met giften van de doopsgezinde kerk in Haarlem.
Ook afscheid nemen van Willemien valt Lobana moeilijk. "Maar we blijven elkaar zien. Je woont vlakbij", verzekert Willemien haar.
De meeste vrijwilligers van de opvang in De Koepel laten inderdaad 'hun' vluchtelingen niet in de steek. Met het pas gestarte project 'Haarlemmaatje' houden ze één op één contact met de nieuwe Haarlemmers.
Nog dertig van de huidige bewoners van De Koepel wachten op een woning in de stad. Door de gemeente is beloofd dat ze in de stad kunnen blijven, maar de bouw van de tijdelijke noodwoningen in Haarlem-Noord duurt nog enige tijd. Tot dan worden ze ondergebracht in een andere tijdelijke noodopvang in de Boerhaavekliniek in Schalkwijk.