Noord-Holland

Rouwende weduwe krijgt boete voor meenemen hond naar begraafplaats: "Handhavers waren onmenselijk"

31 oktober 2016, 18.07 uur · Aangepast 31 oktober 2016, 23.34 uur

DEN HELDER - DEN HELDER Lida van de Wint vindt het optreden van twee handhavers die haar een boete van 140 euro gaven op de begraafplaats in Den Helder omdat ze haar hond bij zich had "onmenselijk".

Lyda bezocht afgelopen donderdag samen haar hondje Chica het graf van haar in juni overleden man. "Ik was in tranen, want de steen op mijn mans graf was net geplaatst", vertelt ze tegen NH. "Toen kwamen er twee handhavers aan en die zeiden "mevrouw u bent zwaar in overtreding met uw hond".

Huilen
Ze schreven de boete uit en reageerden helemaal niet op het feit dat Lida aan het huilen was en duidelijk van streek. "Ze waren niet vriendelijk. Ik was geëmotioneerd en daar werd geen rekening mee gehouden. En dat vond ik onmenselijk", aldus Lida.

Lees ook: Treinreiziger betaalt 'lullige' boete voor medepassagier

Ze benadrukt dat ze echt wel weet dat ze in overtreding was. Toch had ze het redelijker gevonden als ze eerst een waarschuwing zou hebben gekregen. "Ik ga wel gewoon betalen, maar ik hoop wel dat het op de opleiding van dat soort figuren doordringt dat men een beetje rekening moet houden met de omstandigheden. Ik ben gewoon fout geweest, dat geef ik ook toe, maar de manier van behandelen vond ik onmenselijk." 

Of Lyda de boete moet betalen is nog niet duidelijk. De gemeente Den Helder heeft beloofd om de kwestie opnieuw te bekijken.