Noord-Holland

Uitvinder BioStabil verspreidt 1,5 miljoen foldertjes om TROS zwart te maken

31 oktober 2016, 15.29 uur · Foto: Jaimy de Graaf, Biostabil.net / Beeldbewerking NH Nieuws

Whatsapp

HILVERSUM Een boze ondernemer heeft 1,5 miljoen foldertjes laten maken om een tv-programma van de AVROTROS zwart te maken. Veel Hilversummers hebben dit weekend zo'n flyertje met de tekst 'Tros Radar bedriegt de kijker' in de bus gekregen.

Ze zijn gemaakt door de uitvinder van de BioStabil, een magnetisch hangertje, dat 'therapeutische eigenschappen' zou hebben. De man achter het omstreden hangertje, Bruno Santanera, bevestigt aan NH dat hij de foldertjes heeft laten drukken.

Hij beaamt dat ze in Hilversum zijn verspreid, maar waar nog meer wil hij niet zeggen ."Een keertje hier, een keertje daar." Als uitleg verwijst hij naar de video hieronder. "Dat is alles wat ik erover te zeggen heb."

abc5media_youtube_0

In de video verdedigt Santanera zich tegen wat hij 'riooljournalistiek' van de Tros en presentatrice Antoinette Hertsenberg noemt. Santanera is nog altijd woedend om de uitzending die de TROS in 2004 aan de BioStabil wijdde. Het destijds populaire hangertje werd op tv volledig onderuitgehaald, waarna de verkoop flink kelderde.

Manipulatie
Dat zit hem op z'n zachtst gezegd nog steeds niet lekker, zo is uit de tekst op de foldertjes op te maken. Daarop schrijft Santanera: "Dit beroemde programma maakt gebruik van vervalsingen, trucages, leugens of halve waarheden en manipuleert de nietsvermoedende kijker. Dit allemaal ter meerdere glorie van de zeer riant betaalde eindredactrice Antoinette Hertzenberg."

Santanera spande al eens een kort geding aan tegen de TROS. Dat verloor hij. Hij wil niet ingaan op de vraag waarom hij de strijd opnieuw aanbindt. "U moet mijn advocaat maar bellen, maar die is de komende drie dagen nog op vakantie."

Vreemd
Op Facebook is te lezen dat de flyer in verschillende delen van Hilversum in de bus is beland. "Erg vreemd", vinden velen. 

Vanavond om 20.30 uur is er weer een uitzending van het consumentenprogramma. Een woordvoerster van AVROTROS laat weten dat de BioStabil geen onderwerp van het programma is.

Whatsapp